Kezdőlap Zenei élet Farewells – Orliński, Biel

Farewells – Orliński, Biel

A sokoldalú lengyel kontratenor: Jakub Józef Orliński újabb felfedezésekre invitálja hallgatóit új Erato/Warner lemezén – ámde most a XIX. és XX. századi lengyel szerzők dalain keresztül.

Farewells: azaz Búcsúzások – ez a cím adja meg a tematikáját Orliński legújabb kiadványának, melyen dalokat énekel régi barátja: Michał Biel zongorakíséretével. Persze nem feltétlenül általános, hogy egy XVIII. századra specializálódott kontratenor romantikus és kortárs dalok előadására szánja magát – de éppen e világmárka égisze alatt is láttunk már nemrégen erre példát Philippe Jaroussky vállalkozásában.

Jakub Józef Orliński pedig azzal indokolta meg döntését, hogy három ismeretlen barokk művekből építkező tematikus lemez (Animasacra -Orliński, Il Pomod’Oro Facce d’amore – Orlinski Anima Aeterna – Orliński) és pár héttel ezelőtt megjelent dupla albuma (Vivaldi: Stabat Mater – Orlinski) után énekesként meg szerette volna mutatni egy másik oldalát is. Mégpedig egy intimebb, hozzá közel álló oldalát – teszem hozzá; hiszen ezzel a friss megjelenésével nyilván hazája zeneszerzőit és a lengyel műdalokat is népszerűsíteni kívánja a nagyvilág előtt.

Ráadásul olyan szerzőket – és dalaikat, akiket kevésbé ismerünk. Mert a legismertebb poszt-romantikus zeneszerző: Karel Szymanowski munkásságát ugyan ismerhetik valamelyest a komolyzene rajongói, mint ahogyan „a lengyel opera atyjaként” számon tartott Stanisław Moniuszko-ét is; sőt még talán Tadeusz Baird neve is ismerősen csenghet egyeseknek – de dalaikat aligha halljuk túl gyakran koncerteken vagy lemezeken.

A válogatás címeként szolgáló három tételes dalciklussal kezdődik az összeállítás: ezeket Henryk Czyż 1948-ban komponálta Puskin verseire. Ezt Shakespeare négy szerelmes szonettje követi Baird XX. századi érzékeny megzenésítésében; aztán Szymanowski négy dalát halljuk a Kurpie első sorozatából.

A mai lengyel zene vezető személyisége: az 1968-ban született kortárs: Pawel Łukaszewski is helyet kapott egy dallal; a XIX. század végét és a századelőt képviselő Mieczysław Karłowicz hagyatéka pedig a lemez gerincét adja összesen tizenkét dalával. A lengyel dalokról kapott körképet pedig Moniuszko két dala zárja le.

Így találkozik régi és új ezen az érdekes és szórakoztató albumon Jakub Józef Orliński és Michal Biel közös projektjében. A kivételes akusztikai környezetben: a Varsói Állami Zeneiskola komplexumának különlegesen megtervezett koncerttermében felvett dalokon keresztül egy mélyen megélt produkción keresztül állít a két barát és zenésztárs méltó emléket a lengyel zene – és így a lengyel dalirodalom másfél évszázadának.

Komlós József JR