Kezdőlap Kiemelt Halasi regény született

Halasi regény született

A kiskőrösi Szlovák Tájházban, a Múzeumok éjszakáján június 25-én zajlott le a Genomba zárt örökség című könyv bemutatója. Pálinkás Szilvia könyve, egy kiskunhalasi nő, Bor Terézia életét tárja elénk. A tragikus családregény történész szakértője Végső István moderálta a könyvbemutatót. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Filus Erika nyitotta meg az eseményt. 

Bor Terézia halasi birtokos családban nevelkedett. Szinte a semmiből bukkant fel a szegény sorban élő Musza István lovász fiú az életében. Közös szerelmükkel egy különös és sorsfordító életút veszi kezdetét, amely végtelennek tűnő mélységekbe sodorja a történet szereplőit.
Végső István történész igyekezett rámutatni, hogy a regény többségében fikció mégis valós történeti, családtörténeti eseményeken alapul. A javasasszonnyá vált főhős a szerző ükmamája volt.  Bor Terézia halasi és zsanapusztai élete, familiája tragédiája alapos kutatások eredményeként tárult fel. Pálinkás Szilvia saját családfája feltárása következményeként levéltári dokumentumokkal is alátámasztható élettörténetről olvashat az érdeklődő közönség.A regényből részleteket Subáné Kiss Krisztina olvasott fel. A könyvbemutatót dedikálás zárta.Az alomgyar.hu terjesztésében kapható könyv. Ősszel pedig megyeszerte várhatóak könyvbemutatók, többek között Kiskunhalason, Kecskeméten, Soltvadkerten és Zsanán is.