Kezdőlap Interjú „HÁZHOZ MEGYÜNK! BIZTONSÁGBAN MAGYARORSZÁGON!”

„HÁZHOZ MEGYÜNK! BIZTONSÁGBAN MAGYARORSZÁGON!”

Bács-Kiskun megyében folytatódik a régi kampány, amely új nevet kapott és sokféle témával bővült.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az állampolgárok vagyonbiztonságának növelése érdekében 2015-ben tájékoztató kampányt indított. A program idén új címmel, „Házhoz megyünk! Biztonságban Magyarországon!” elnevezéssel folytatódik.

A cél továbbra is a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése egy olyan tájékoztató kampány működtetésével, amely hiteles forrásból, szakemberektől származó információkkal segíti az állampolgárok biztonságának fokozását.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának előadói prevenciós programmal fogadták az utazókat 2022. június 1-én a Kecskeméti Vasútállomás aulájában. Az információs ponton tájékoztatást adtak vagyonvédelem, az internet veszélyei, nyár veszélyei és áldozatvédelem témában, valamint a különböző korosztályokat prevenciós tanácsokkal látták el.

Az interaktív beszélgetés során olyan ajánlásokat is kaptak a hallgatók, amelyek figyelembevételével elkerülhetik azt, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el. A 112-es általános segélyhívó használatáról szóló információk pedig abban segítettek, hogy mi a teendő, ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik.

A program végén a szakelőadók vasútállomáson lévő Rotary Téka polcára prevenciós kiadványokat helyeztek, biztosítva ezzel azt, hogy az utazóközönség tájékozódhasson a tudnivalókról.

A prevenciós előadók a témával kapcsolatban az alábbi ajánlásokat adták:

  • Jól fontolja meg, hogy milyen értéktárgyat visz magával és azokat hol tartja! Egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, egyéb értéktárgyak könnyen felkeltheti mások érdeklődését!
  • Idegent soha nem engedjen be a lakásba anélkül, hogy jövetele céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg!
  • A lakás bejárati ajtajára – saját maga és értékei védelme érdekében – szereltessen biztonsági láncot!
  • A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén pedig haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!
  • Figyeljenek az internet használat során adataik megadásának veszélyeire, tudjanak a visszaélés elkerülésének lehetőségeiről!
  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítse erről szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!