Kezdőlap Zenei élet Itt az új Kendrick Lamar-album, a Mr. Morale & The Big Steppers

Itt az új Kendrick Lamar-album, a Mr. Morale & The Big Steppers

A régen várt lemez borítóján Lamar töviskoszorút visel és egy kisbabát tart karjaiban, nadrágjából pisztoly kandikál ki; a háttérben pedig egy nőt látunk még egy csecsemővel. A képet Renell Medrano készítette, aki fotózta korábban Serena és Venus Williamset, Issa Rae-t, Julia Garnert, Jake Gyllenhaalt és Timothée Chalamet-t is.

Lamar az albummegjelenés előtt néhány nappal kiadott egy új dalt, The Heart Part 5. címmel, amelyhez a rapper alkotó- és üzlettársa, Dave Free készített klipet (ez egyébként, az előző The Heart-dalokhoz hasonlóan, nem került fel a lemezre). A videóban Lamar arca folyamatosan változik, felveszi például Kobe Bryant, OJ Simpson, Kanye West, Nipsey Hussle és Will Smith képmását is. (A klip egyébként a megjelenés napján néhány órára lekerült a YouTube-ról, de később újra elérhetővé vált.) A klipben használt deep fake technológiát Trey Parker és Matt Stone (a South Park alkotói) biztosították stúdiójukban – Lamar egyébként éppen egy közös filmen dolgozik velük.

A rapper 2021 augusztusában jelentette be, hogy új lemezzel érkezik; ekkor élesítette Oklama nevet viselő weboldalát is. „Hónapokig elvagyok a telefonom nélkül. Szeretet, veszteség és gyász rángatott ki a komfortzónámból, de Isten mindig szólt hozzám a zenémen és a családomon keresztül. (…) Az utolsó TDE-s albumom készítése közben arra gondoltam, mennyire boldog vagyok, hogy az elmúlt 17 évben nyomot hagyhattam a kultúránkon. A küzdelmek. A siker. És ami a legfontosabb: a testvériség. Remélem, a Mindenható továbbra is azt az utat szánja a Top Dawg-nak, hogy a legőszintébb előadókat segíthessék” – írja az oldalon, megosztva a nyilvánossággal azt is, hogy ez lesz utolsó albuma a jelenlegi kiadójánál.

Ugyaninnen tudhattuk meg az album címét is április közepén, és ide került fel annak borítója is a megejelenés előtti napokban.

A Mr. Morale & The Big Steppers Kendrick Lamar első albuma a 2017-es DAMN. óta, amellyel nemcsak elnyerte a Legjobb rap albumnak, a Legjobb rap dalnak, a Legjobb rap előadásnak és a Legjobb videóklipnek járó Grammy-díjat (mindhármat a Humble című dalért), hanem Pulitzer-díjat is kapott.

Az új lemezen feltűnik többek között Baby Keem, Summer Walker, Ghostface Killah, és a Portishead énekesnője, Beth Gibbons is.

A két lemez között Lamar olyan előadókkal működött együtt, mint Anderson .Paak, Busta Rhymes vagy Terrace Martin, valamint részt vett a Fekete párduc című nagy sikerű Marvel-film zenéjének megírásában és a filmzene-album kurálásában is. Ez utóbbin szerepel a SZA-val közös All The Stars is, amelyért 2019-ben Grammy-jelölést kaptak.