Kezdőlap Gasztro Tavasszal is jó úticél az Algyői Halászcsárda

Tavasszal is jó úticél az Algyői Halászcsárda

Az Algyői Halászcsárda jó híre Kecskemétre is sokakhoz eljutott már. A neves vendéglátóhely története több évtizedre tekint vissza. Barta László több mint három évtizede működteti. Étlapjukról az ötféle halászlé és nagyon sokféle halétel mellett más – nem halból készült – finomságok is helyet kaptak.

Az Algyői Halászcsárda a 47-es főút mellett, Szeged és Hódmezővásárhely között található, Tisza-híd szomszédságában. Az épület maga már a két világháború között is halászcsárdaként üzemelt. A jelenlegi vezetője, Barta László csárdagazda a vendéglátás iránti maximális tisztelettel üzemelteti a messze földön híres éttermet, immár három évtizede. Odaadó szakmai munkáját már több alkalommal tüntették ki, ismerték el. A csárda vendégkörét nemcsak a környékbeliek alkotják, hiszen az ország távolabbi pontjairól, így Kecskemétről is gyakran fogadnak vendégeket.

Az Algyői Halászcsárdában eredeti, autentikus szegedi halételek széles választéka fogadja a betérőket, udvarias, gyors kiszolgálással. A csárda vezető ételei a hagyományos tiszai halételek. Étlapjukon megtalálható a filézett ponty, a vegyes, a korhely- és harcsahallé, a híres szegedi, vagy szögedi halászlé egyaránt. A sláger ételeik a filézett pontypaprikás túrós csuszával, a fokhagymás szögedi sült hal és a haltepertő. Emellett szerepelnek még harcsából, süllőből, kecsegéből és pisztrángból készült ételek is.

Ugyanakkor a halat nem kedvelők sem maradnak éhen, hiszen sertésből, borjúból, bélszínből, libamájból, pulykamellből készült fogások színes palettája közül választhatnak, de vegetáriánus ételekkel is szolgálnak.

Vendégeiket mindennap délelőtt 10-től este 10-ig várják. Vállalják családi és vállalati rendezvények lebonyolítását 80 főig, külső helyszínen, kitelepüléssel akár 350 főig.

Barta László ismerősen mozog Kecskeméten is, számos alkalommal támogatta már a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központot. Nemcsak ízletes halászlével vendégeli meg önzetlenül egy-egy alkalommal a szegényeket, hanem mesél is a halászléfőzés fortélyairól, a halászlé világáról.

A halászcsárdát ugyanolyan alázattal, elhivatottsággal működteti most, mint a kezdetekben, 30 évvel ezelőtt. Vallja, máshogyan nem is lehet, és persze mindehhez a jó alapanyag is elengedhetetlen. Vallja: csak az a hal jó, ami megérkezésekor még ugrál és pattog, csak friss alapanyagból főznek.

Barta László végül elárulta saját főzési fortélyát. Egykoron Marika néni tanította, aki mindig azt hangoztatta, ez is kell bele, az is kell bele. Igazából nincs titka, csak a jó hal, a jó hagyma és a jó paprika.