Kezdőlap Zenei élet Une nouvelle fête Baroque! – A Le Concert d’Astré 20 éve

Une nouvelle fête Baroque! – A Le Concert d’Astré 20 éve

Emmanuelle Haïm és zenekara: a Le Concert d’Astré két nagyszabású és gazdag kiállítású koncerttel ünnepelte közös történetük húsz esztendejét. A hangversenyeken készített felvételeket teszi most közzé egy dupla albumban kiadójuk: az Erato/Warner.

Une nouvelle fête Baroque! – azaz „Egy újabb barokk buli!” – ezzel a címmel jelent meg az Emmanuelle Haïm alapította és vezette korhű barokk zenekar: a Le Concert d’Astré ünnepi két CD-s albuma. A franciásan laza és bájosan vicces cím arra utal, hogy tíz éve Une fête Baroque! címmel rendezték meg az eseményt – igaz akkor és most is nagyon komolyan véve az alkalmat.

Ha már buli, és két évtizedet ünneplő – akkor már legyen igazi nagy esemény: jó nagy szereplőgárdával és lehetőleg a legjobb énekesekből összeállítva, akikkel fennállása alatt együtt koncertezett és lemezeket készített a zenekar. És lehetőleg az ünnepi alkalomhoz méltó patinás helyszíneken.

Így aztán 2021. novemberében két nagyszabású gálán: 8.-án a Berlini Unter den Linden Állami Operában, 12.-én pedig a Párizsi Champs-Elysées Színházában lépett fel vendégeivel a Le Concert d’Astré.

A vendégek pedig a barokk operajátszás nagy neveiből álltak össze: a szoránokat Natalie Dessay, Sabine Devieilhe, Sandrine Piau, Emmanuelle de Negri, Lenneke Ruiten és a magyar Baráth Emőke; a mezzókat Lea Desandre, Eva Zaicik, Isabelle Druet, Marie-Claude Chappuis és Carlo Vistoli kontratenor; a tenorokat Rolando Villazón, Michael Spyres, Mathias Vidal és Anicio Zorzi Giustiniani; a baritinokat Victor Sicard, Mikhail Timoshenko és Tassis Christoyannis; a basszbaritonokat Laurent Naouri; a basszusokat pedig Andrea Mastroni képviselte más-más szereposztásokban a két előadáson.

A két előadáson felvett lemezanyagon a megszólaltatott művek zenekari és énekes részletei a francia, az angol és természetesen az olasz barokk operák kiemelkedő szerzőit reprezentálják: Jean-Philippe Rameau-tól a Naïs; a Dardanus; A gáláns Indiák; a  Hyppolyte és Aricie; a Castor és Pollux; és a Les Boréades hanzik el – e szvit vendégként „a zenekar keresztapja”: Simon Rattle vezényletével. Henry Purcell-től pedig a Dido and Aeneas és a Tündérkirálynő jeleneteiben gyönyörködhetünk.

Az olasz operából is igen bőséges a kínálat – így André Campra: Idoménée; Antonio Vivaldi: Juditha trumphans operarészletei mellett igazi Handel fesztivált is hallunk: a Tamerlano; Il trionfo del Tempo e del Disinganno; Aci, Galatea e Poliferno; Alcina; Theodora; Giulio Cesare in Egitto; Ariodante; Rinaldo; és a Poro, re dell’Indie egyes áriáin keresztül.

Une nouvelle fête Baroque! – egy újabb barokk buli keretében, magas színvonalon, örömteli percekkel.

Komlós József JR