Kezdőlap Hírek Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet


Már érezhető a változás szele az ingatlanpiacon, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy látványosan elkezdenének süllyedni az ingatlanárak. Viszont a keresleti piacnak vége, lassabbá válhatnak az értékesítések és nagyobbak lehetnek az alkuk.

Az elmúlt hónapokban számos hatás érte az ingatlanpiacot. Ilyen volt többek között egyes állami támogatások kifutása, a szomszédban dúló háború okozta bizonytalanság, az egyre gyorsuló infláció, vagy az építőanyagoknál tapasztalható ellátási problémák és riasztó áremelkedés – sorolta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mindezek hatására az ingatlanközvetítők azt tapasztalták, hogy a piac “befékezett”. Ennek jele, hogy a beruházók egymás után csúsztatták el projektjeik befejezésének határidejét, vagy sokan le is állították, de a megemelkedett kamatok miatt a vevők is eltántorodtak a hitelfelvételtől. A szakértők azt érzékelik, hogy az elmúlt években jellemző keresleti piac véget ért, elérkezett a trendforduló időszaka, melynek eredményeként néhány hónapon belül kínálativá válik a hazai ingatlanpiac.

Balla Frigyes szerint nem elképzelhetetlen valamiféle korrekció az árakban, annál is inkább, mert az elmúlt fél évben tapasztalt 15-20 százalékos áremelkedés hatására soha nem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, és már a külvárosokban sem ritka – elsősorban persze a keresettebb, jó helyen lévő használt ingatlanok esetén – az 1 millió forintos négyzetméterár.

Balla Frigyes azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korrekció nem feltétlenül jelent kifejezett árcsökkenést – ezt inkább csak egy tartós recesszió tudná kiváltani -, hanem elsősorban azt, hogy a jelentős mértékű infláció mellett megáll az ingatlanárak emelkedése.

A szakértő megfigyelései szerint egyébként jelenleg a legkeresettebb ingatlanok a másfél- és kétszobás panelek, a felújított téglalakások, valamint a jó állapotú házak. Hozzátette, hogy mivel a felújítás jelenleg rendkívül körülményes és drága, ezért a vevők igyekeznek kihagyni ezt a lépést az ingatlanvásárlás folyamatából.

Az előbb említett kategóriákban – azok keresettsége miatt – az átlagosnál mérsékeltebb, 1-5 százalékos alkura nyílik csak lehetőség, mely igen rövid, 1-3 hónapos értékesítési idővel párosul. Balla Frigyes azt is hozzátette azonban, hogy ha valóban elérkezünk a trendfordulóhoz, akkor arra lehet számítani, hogy mind az alku mértéke, mind pedig az értékesítési idő jelentős mértékben növekedni fog.

A piacot egyébként még felfelé hajtják a befektetők, akik a kötvénypiacról az ingatlanpiacra “menekítik” a pénzüket, hiszen az elmúlt hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy a hagyományos befektetések között – mint a bankbetét, kötvény vagy részvény – az ingatlan kifejezetten jól állta a sarat. Sőt, várhatóan a befektetők kedve még a jelenlegihez képest is tovább növekszik majd.

Ugyanakkor a másik oldalon ott vannak az emelkedő hitelkamatok, melyek egyre kevesebb ügyfél számára teszik lehetővé a hitelfelvételt. A szakértő egyébként azt tapasztalta, hogy az úgynevezett “zöldhitel” forrásainak elapadásával egyik pillanatról a másikra visszaesett a hitelek iránt érdeklődők száma. A 8-10 százalék körüli kamat elriasztja őket, ráadásul sok ügyfélnek már a fizetése sem engedi meg a megnövekedett törlesztőrészletek finanszírozását. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a jelenlegi kamatszint mellett egy nettó 250 ezer forintos fizetésből mindössze 15 millió forint körüli hitel vállalható be. Ez jelentős önerő nélkül gyakorlatilag egyetlen budapesti ingatlan megvásárlásához sem elegendő.

Ezáltal sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet fog eredményezni a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálatbővüléshez. Pedig a bérleményekre már eddig is fokozott érdeklődés volt jellemző, a nagy kereslet pedig soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk a két kerületben.

Az újépítésű ingatlanok piacára kitérve Balla Frigyes rámutatott, hogy a beruházók egy jelentős része láthatóan berekesztette az értékesítést, mivel nem látják előre, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják befejezni az új projekteket. Ezért itt most leginkább a kivárás jellemző. Természetesen akadnak, akik továbbra is építenek, náluk mintegy 1-1,3 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az ingatlanpiacon a közeljövőben maradnak a már kialakult magas szinten az árak, ugyanakkor a kereslet csökkenése miatt kínálati piac alakul ki, ahol már nagyobb alkulehetőségekkel találkoznak a vevők – tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.