Kezdőlap Kiemelt EMBERCSEMPÉSZ ÉS ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

EMBERCSEMPÉSZ ÉS ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 

Az embercsempészt a nyomozók őrizetbe veszik. A határsértőket minden esetben visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. június 14-én 21 óra 45 perc és 2022. július 15-én 1 óra között Katymár és Csikéria térségében három nagyobb csoportban összesen 38 külföldit tartóztattak fel. A magukat pakisztáni, bangladesi, afgán állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Készenléti Rendőrség munkatársai az 52-es számú úton – Solt térségében – 2022. július 15-én 2 óra 32 perckor intézkedés alá vontak egy személyautót, amelyet egy 25 éves román férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 6 külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

1