Kezdőlap Gasztro Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál

Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál

Kis odafigyeléssel megőrizhető a hosszú élettartamuk

Budapest, 2022. július 22. – A nyári szezonban a szendvicssütők és a grillek jelentős
igénybevételnek vannak kitéve. Ezért fontos figyelmet fordítani a karbantartásukra és a
takarításukra, mert így elkerülhető a sütőlapok idő előtti cseréje. „Ahogy minden konyhai és
kisháztartási gépre, úgy ezekre is igaz, hogy első használat előtt mindig célszerű elolvasni a
használati útmutatójukat, így kivédhetők a nem megfelelő tisztításból adódó problémák” –
hívta fel a figyelmet Nagy Tamás, a Sencor szervizvezetője.

Az elektromos szendvicssütőknél általánosságban véve a leginkább a felületi sérülések elkerülésére szükséges odafigyelni. Amennyiben sütőlapjuk megsérül, vagy megkarcolódik, akkor idővel a rajta lévő bevonat leválhat és tönkre mehet. „Hozzánk a legyakrabban azért fordulnak, mert érdeklődnek, van-e az adott készülékhez pót szendvics-, vagy gofri sütőlap, ami nem csoda, hiszen elővigyázatlanság miatt ezek mehetnek a leghamarabb tönkre” – hívta fel a figyelmet Nagy Tamás, a Sencor szervizvezetője.

Beépített vs. kivehető sütőlapos
A szendvicssütők terén vannak kivehető, illetve beépített sütőlappal rendelkező változatok. Utóbbi esetén meglehetősen körültekintően kell eljárni a karbantartásnál, mert vigyázni kell arra, hogy ne folyjon be sehová víz a készülék belsejébe. Ha ez mégis megtörténne, akkor érdemes az ilyen készülékeket fejjel lefelé egy mosogatóruhára fektetni, hogy ki tudjon belőlük folyni a víz. A kivehető lapos szendvicssütőket egyszerűbb takarítani, hiszen ezeknél a sütőlapokat általában be lehet tenni a mosogatógépbe, vagy könnyedén el lehet őket mosni folyóvíz alatt egy puha szivaccsal. Nagyon makacs szennyeződéseknél pedig az áztatás jelenthet megoldást.

Kontaktgrillek
A kontakt grilleket általában rácsos, illetve sima felületű sütőlapokkal látják el. „Ezek igen könnyen takaríthatók, hiszen ezeket mosogatógépben is el lehet mosni. Mivel sütőlapjaik integrált, vízálló fűtőszállal rendelkeznek, nem baj, ha víz éri őket”- hívta fel a figyelmet a Sencor szakértője. A sütőlap mellett a kontakt grilleknél oda kell még figyelni a csepegtető tálca takarítására is, mert adott esetben a tárolásnál kifolyhat belőlük a benn felejtett zsiradék, kellemetlen szagokat okozva ezáltal a konyhában.

A grill sütőlapoknál ugyancsak nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy tisztítás vagy használat közben ne sérüljön meg a sütőlap bevonata. „Sajnos időről-időre találkozunk olyan cserére szoruló grill lapokkal, amelyek azért karcolódtak meg, mert a felhasználó többször is inkább villával fordította meg rajta a húst. Ez azért baj, mert a karcolódásoknál a hús már le tud égni, ami pedig azt eredményezi, hogy nehezebb lesz tisztítani a sütőlapot” – figyelmeztetett Nagy Tamás. Hozzátette: könnyebb lehet a takarítás akkor, ha a sütés előtt egy papírtörlővel leitatjuk a felesleges húspácot a hússzeletekről. Így ugyanis sokkal kevesebb zsiradék éghet rá a sütőlapra, ezáltal pedig a tisztítás is sokkal kevesebb vesződséggel fog járni.

Általánosságban véve elmondható, hogy mind a szendvicsütő, mind pedig a kontakt grill
sütőlapjainak tisztításához nincs szükség speciális oldószerre, a sima mosogatószerrel kevert víz elegendő lehet. Másfajta, agresszív oldószerek rongálhatják a sütőlapok bevonatát, szélsőséges esetben akár le is oldhatják a tapadásmentes védő bevonatot. Megfelelő odafigyeléssel tehát hosszú éveken át szolgálhatják a felhasználókat a szendvicssütők, illetve a grillsütők.

A SENCOR-ról
A SENCOR a világ egyik leggyorsabban növekvő fogyasztói és kereskedelmi márkája, termékei világszerte több mint 50 országban érhetőek el. A céget 1969-ben Japánban alapították. A márka célkitűzése az igényes vásárlók kiszolgálása kiváló minőségű, stílusos termékekkel. A SENCOR – megelőzve a trendeket és alakítva
azokat – bevezette a színes készülékeket több termékkategóriában is. A márka folyamatosan bővíti portfólióját, mely már jelenleg is több ezer termékből áll. Kínálatában egyaránt megtalálhatóak konyhai gépek, szórakoztató elektronikai, háztartási cikkek, egészségügyi és szépségápolási termékek, valamint autós szórakoztató és irodatechnikai eszközök.