Kezdőlap Kiemelt Háromszor nagyobb Franciaországnál a legnagyobb szemétsziget

Háromszor nagyobb Franciaországnál a legnagyobb szemétsziget

A SodaStream üdvözli a PlasticFreeJuly kezdeményezést

BUDAPEST (2022. július 1..) – Ebben az évben is megrendezik a Műanyagmentes Júliust
(PlasticFree July), amelynek célja, hogy a felhasználók legalább egy hónapon át mellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat. „Egyes műanyag fajták lebomlásához több száz évre van szükség. De addig míg ez a folyamat lezajlik ez az anyag mikroszemcsékké hullik szét, jelentősen szennyezve ezáltal az élővizeket” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream
termékmenedzsere.
Az Earthday.org gyűjtése szerint az egyszerhasználatos műanyagok felhasználása már drámai méreteket ölt bolygónk élővilágára nézve. A műanyag 1950-es évekbeli bevezetése óta 8,3 milliárd tonnát gyártottak ebből az anyagból világszerte. Az éves műanyaggyártás pedig eléri a 380 millió tonnát. Mindez nem lenne lehetséges, ha az emberiség nem használna ennyi műanyagot. Jelenleg percenként 1,2 millió PET-palackot adnak el a Földön, ami 200 ezerrel több a két évvel ezelőtti szinthez képest. Bár a legyártott műanyagok közel fele újrahasznosítható lenne, ezzel szemben 91 százalékát sohasem dolgozzák fel, így azok a szemétlerakókban, vagy a természetben végzik, mert használóik eldobják őket.
Számítások szerint csak az óceánokban évente 1,15 – 2,41 millió tonna műanyag hulladék kerül.Ennek következményeként óriási szemétszigetek alakulnak ki. A Theoceancleanup.com adatai szerint jelenleg 5 olyan zóna van az óceánokban, ahol összetorlódtak a műanyaghulladékok. Ezek közül a legnagyobbnak a Kalifornia állam és Hawaii között, a Csendes-óceánon található szemétsziget található, amit a szakemberek Great Pacific Garbage Patch-nek (GPGP) neveznek. Ezt eredetileg 1997-ben fedezték fel és jelenleg 1,6 millió négyzetkilométernyi vízfelszínen terül el.
Vagyis kétszer akkora, mint Texas-állam és háromszor nagyobb Franciaországnál. Becslések szerint már annyi műanyahulladék halmozódott fel benne, hogy a súlya eléri a 80 ezer tonnát, ami 500 darab Jumbo Jet repülőgép súlyával egyenlő.
„Kétség nem fér tehát hozzá, hogy sürgős és azonnali változásra van szükség. Ha megtanulunk eldobható, egyszerhasználatos műanyagok nélkül élni, akkor sokat tehetünk a Földünkért. Gondolnunk kell a gyerekeink és az unokáink jövőjére” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.
A SodaStream hosszú ideje a PET-palackok által okozott műanyagszennyezés egyik élharcosának számít köszönhetően annak, hogy a szénsavasító gépek személyében olyan megoldást kínál, ami feleslegessé teszi az eldobható, egyszerhasználatos műanyag-palackok használatát. Az üvegből készült szénsavasító palackkal rendelkező Crystal szénsavas víz készítő géppel pedig még az újratölthető műanyag kulacsok is kiválthatók. Ez a gép egyébként egyre keresettebb a magyar piacon, becslések szerint a tavaly évhez képest idén 40 százalékkal többet fog belőle idehaza értékesíteni a SodaStream.

.

A SodaStream-ről
A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg. A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá.
Becslések szerint 2019-ben a SodaStream felhasználók 2 milliárd liter szódát készítettek készülékeik segítségével és összesen 5 milliárd PET-palacktól óvták meg a Földet. Így közvetve a műanyagpalackok gyártásával és szállításával járó környezetterheléstől is megkímélték bolygónkat. A SodaStream szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, a termékek több mint 90 000
kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 22 millió háztartásban használják rendszeresen. A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszön¬hetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.
Ha többet szeretne megtudni a SodaStreamről, kövessen minket a Facebookon, a Twitteren, a Pinteresten, az Instagramon és a YouTube-on a www.SodaStream.com és www.sodastream.hu webhelyeken.