Kezdőlap Diákélet Közel 120 ezer diákot mozgatott meg idén a Diákolimpia

Közel 120 ezer diákot mozgatott meg idén a Diákolimpia

A tanévvel együtt június végén az idei Diákolimpia® szezon is lezárult, amely a
COVID után 2021. őszén indult újra minden sportágban. A szezon végére több mint
120 ezer tanulót neveztek a versenysorozatra, amellyel idén is hazánk legnépesebb
tanulmányi versenyének minősül.
A másfél éves kihagyás után mind a diákok, mind a pedagógusok nagyon várták már, hogy újra beinduljon a diáksport élet, és megkezdődjenek a Diákolimpia® versenyek. 2021 szeptemberében végre minden sportágban sikerült elindítani a megmérettetéseket, és bár a tanév végére elérni nem, de megközelíteni sikerült a COVID előtti nevezési számokat. A 2021/2022-es szezonban a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 13 sportágban saját szervezésű versenyeket rendezett, és további 48 sportágban a sportági szövetségekkel kötött licenciás szerződések mentén zajlottak az események. A szezon végére az alábbiak szerint alakultak a nevezési számok:
 összes nevezés: 252 507 – (ez a COVID előtt 320 943 volt)
 összes nevező: 125 524 fő – (ez a COVID előtt 151 729 volt), ez azt mutatja, hogy egy
diákot átlagosan 2 versenyszámban neveztek be
 nevező csapatok száma: 21.111
 csapatban nevezések száma: 183 021
 egyéni sportági nevezések száma: 69.486
 kiosztott érmek száma: 150.000

A Diákolimpia® teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag
összesen 3.000 sportesemény zajlott, és az MDSZ által szervezett 26 országos döntőn 17 ezer diák vett részt a hat korcsoportban. Az események csodás hangulatáról számos fotóbeszámoló tanúskodik, amelyek elérhetők a Diákolimpia Facebook oldalán. A versenysorozatra tulajdonképpen a teljes országból, így szinte minden alap- és középfokú oktatási intézményből érkeznek nevezések, az MDSZ 6.000 nevező pedagógust tart számon. A közel 1000 körzeti verseny a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. A legnagyobb létszámot megmozgató tanulmányi verseny fővédnöke a köztársasági elnök, védnökei pedig az Emberi Erőforrások Miniszere, a sportért felelős államtitkár, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár továbbá a sportági szakszövetségek elnökei. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz, jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.
Az idei verseny résztvevő diákjainak és pedagógusainak jó pihenést, feltöltődést kívánunk a
nyárra, szeptembertől pedig várunk minden sportolót vissza a pályákra, uszodákba, csarnokokba!
A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb
magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.