Kezdőlap Kiemelt “Szomjazom! Kérlek, locsolj meg!” – szívre írt üzenetek jelentek meg a napokban...

“Szomjazom! Kérlek, locsolj meg!” – szívre írt üzenetek jelentek meg a napokban rengeteg kiszáradástól fenyegetett facsemetén Kecskeméten. A Zöld Küldetés Egyesület figyelemfelhívó akciójával a lakosság segítségét kéri a fák megmentésében.

Papírszívre írt szívhez szóló üzeneteket akasztottak a Zöld Küldetés Egyesület önkéntesei jónéhány facsemetére Kecskeméten. Hasonló kezdeményezésre külföldön már több nagyvárosban akadt példa.

“Szomjazom! Ebben a kánikulában minden kanna víz az életet jelentheti nekem és a társaimnak. Szenvedünk a melegtől és a szárazságtól! Kérlek, locsolj meg! Segítségedet én hűs árnyékkal és friss levegővel fogom Neked meghálálni” – olvasható az üzenet.

Az elmúlt és az elkövetkező napok hősége és a hatalmas aszály után ezt talán nem is kell magyarázni. A kánikula nemcsak az embereket, hanem a növényeket, a fákat is borzasztóan megviseli, a gyenge facsemetéket különösen fenyegeti a kiszáradás veszélye. A Zöld Küldetés Egyesület akciójával és praktikus tanácsaival szeretné rávenni a lakókat, hogy a közelükben lévő fákra időnként vigyenek néhány kanna vagy vödör vizet, gondoskodjanak rendszeresen róluk. Hiszen hosszú távon sok előnnyel járhat a mostani kis erőfeszítés: a megmaradó fák később árnyékukkal kellemesebbé tehetik a mikroklímát, és tisztábbá a levegőt.

Az egyesület tagjai kérik a lakosságot, hogy figyeljenek a közelükben elültetett facsemetékre. Ezeket jelezhetik is email-ben a Zöld Küldetésnek. A fákat “örökbe” is lehet fogadni, azaz a szív hátoldalán bárki jelezheti, hogy vállalja a rendszeres locsolást. Persze a vizet nemcsak a facsemeték, hanem az idősebb fák is szomjazzák: amennyire lehet, gondoskodjunk róluk is!

 A hír az egyesület honlapján is olvasható.

Jótanácsok:

– Nyáron, melegben legalább hetente 40-50 liter vizet kell önteni a facsemete tövébe

– Alapelv: inkább egyszerre nagyobb mennyiségű víz, mint napi kevesebb, hogy a víz a gyökerekig leérjen

– Lehetőleg este vagy kora reggel locsoljuk a facsemetéket

– Az időszakos eső nem elég, csak ha több napig áztatja a földet, de erre ezen a nyáron nem volt példa

A Zöld Küldetés Egyesületről

2019 augusztusában alakult meg Kecskeméten a 10 millió fa közösség Farkas Barta Kata és Dudvai Márta koordinálásával. Fél év aktív munka és közösség-fejlesztés után, 2020 februárjában létrejött a 10 millió Fa – Kecskemét Egyesület, mely idén márciusban Zöld Küldetés Egyesületre változtatta a nevét.

A lelkes önkéntesekből álló egyesület rövid fennállása alatt is már szép eredményeket ért el, rengeteg közterület és közintézmény zöldítését szervezték és valósították meg a hírös városban. A csapat legnagyobb projektje az Erdőpark: 35 ezer facsemetét ültettek el egy több mint 5 hektáros, eddig üres területen a Kecskeméti Fürdő mögött. Azóta sincs megállás, az Erdőparkban állandóan szorgoskodnak a zöldebb környezetért tenni akaró kecskemétiek, akik várják az újabb jelentkezőket soraikba.