Kezdőlap Zenei élet Sztravinszkij: Petruska, Szvetlanov: Költemény hegedűre – Szvetlanov, Repin

Sztravinszkij: Petruska, Szvetlanov: Költemény hegedűre – Szvetlanov, Repin

Halálának huszadik évfordulója előtt megemlékezve – a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával együtt egy szép kiadvánnyal tiszteleg a legendás orosz karmester emléke előtt a Warner hanglemezkiadó.

Jevgenyij Szvetlanov a XX. század második felének egyik meghatározó karmestere – és mellette zeneszerző is zongoraművész is – volt, akinek felvételei is jelentős hagyatékként maradtak ránk a mában.

Az orosz karmester 1928. szeptember 6-án született Moszkvában és két ugyancsak legendás kollégájához: Mravinszkijhoz és Muszinhoz hasonlatosan ő is a nagy orosz karmesterhagyományt tovább örökítő Alexander Gauknál tanult vezényelni.

Szvetlanov kimagasló tehetsége korán megmutatkozott: így már 1955.től vezényelhetett a legendás moszkvai Nagyszínházban: a Bolsojban – melynek aztán 1962-től vezető karmesterévé is kinevezték. 1966-tól lett egyik fő együttese: a Szovjetunió Állami Szimfonikus Zenekara – későbbi nevén az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar – vezető karmestere; majd 1979-től a nemzetközi enyhüléssel számára is kinyílt a világ: így Európa több kiváló zenekarait is dirigálhatta.

Az orosz karmestert és zongoraművészt mindkét tevékenységi körét tekintve az orosz és szovjet zeneszerzők egyik legelhivatottabb és legkiválóbb tolmácsolójaként tartották számon világszerte – amint arról ránk maradt lemezein mindmáig meggyőződhetünk. Szvetlanov ugyanis nagyon aktív lemezkészítő művésznek számított: közel száz különböző címet viselő lemezen olvashatjuk a nevét.

Jevgenyij Szvetlanov párizsi éveiről emlékezik most meg egy nagyon szép kiállítású albumon az általa is vezényelt, 1937-ben alapított Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Szvatlanov hagyatékát kezelő alapítvány és a Warner Classics együttműködésével.

Érdekes találkozás ez a fotókkal és visszaemlékezésekkel gazdagított, kiváló akusztikai élményt kínáló lemez – melyen Igor Stravinsky: Petruska című balettjének teljes 1947-es változatát meghallgathatjuk. Utána pedig igazi kivételes ritkaságként Szvetlanov egy saját kompozícióját: az 1975-ben, David Ojsztrah emlékére komponált Poémát is elvezényli ugyancsak a francia zenekar élén, a világhírű Vadim Repin hegedűszólójával.

Külön hangsúly ad e két Párizsban rögzített koncertfelvételnek, hogy azok 1999. márciusában – illetve 2001. április végén: vagyis nem sokkal Jevgenyij Szvetlanov 2002. május 3-án bekövetkezett halála előtt készültek.

A jó akusztikai körülmények között két gondosan elkészített felvételen kirobbanó formában, teljes erejében halljuk Szvatlanovot vezényelni egy nagyon jól irányított elsőrangú zenekar élén. Mindketten átérzik és megértik Sztravinszkij párizsi örökségét, és kimondottan parázs előadással tisztelegnek előtte és Gyagilev egykori Orosz Balettje előtt. A közel húszperces későromantikus hangütésű, kimondottan szép hegedűverseny pedig szinte már csak ráadás – bár mint ilyen, igazi megindító hommage nemcsak David Ojsztrah, de a kompozíció alkotója: Jevgenyij Szvetlanov emléke előtt is.

Komlós József JR