Kezdőlap Kiemelt 34 HATÁRSÉRTŐT CSEMPÉSZETT, ŐRIZETBE VETTÉK

34 HATÁRSÉRTŐT CSEMPÉSZETT, ŐRIZETBE VETTÉK

A török sofőrt a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették. A határsértőket meghallgatásuk után visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2022. augusztus 4-én 4 óra 40 perckor Baja belterületén intézkedés alá vontak egy német honosságú kisteherautót, amelyet egy 28 éves török állampolgár vezetett. A járőrök a jármű raktérben 34 külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a török sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A férfit előállították, őrizetbe vették, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​