Kezdőlap Gazdaság A Balatonon is megtorpant az ingatlanpiac, de áresés azért nem várható

A Balatonon is megtorpant az ingatlanpiac, de áresés azért nem várható

A Balatonnál is éreztették hatásukat az országos ingatlanpiacot lassító tényezők, ráadásul épp egy nagy áremelkedési hullámon van túl a déli part ingatlanpiaca, mely után menetrendszerűen megjelenik a kivárás. Ennek eredményeként nőhetnek az alkuk, ugyanakkor árcsökkenést nem tart valószínűnek a szakértő.

Természetesen a balatoni ingatlanpiacot is érintik azok a változások, amelyek az országos ingatlanpiacon is éreztetik hatásukat – jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Ezek közé sorolható a háború okozta bizonytalanság, az infláció, a rezsiváltozások és a hitelek drágulása.

Emellett azonban egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet a szakértő. Megfigyelései szerint a Balatonnál körülbelül három-négy évente az átlagosnál meredekebb áremelkedés alakul ki, melynek hatására a kereslet megtorpan. A vevők egy-egy nagyobb drágulási szakasz után kivárnak, vizsgálják a piacot, hogy buborék alakult-e ki vagy reálisnak tekinthető az árak növekedése. Az ezt követő évben aztán ismét elkezdenek vásárolni, már magasabb árakon.

Krausz Gábor szerint ez az év is olyan, amikor a jelentős mértékű áremelkedés miatt a vevők megtorpantak, amit csak fokoztak a már korábban említett országosan jelentkező tényezők. De mint mondta, érdemes a balatoni ingatlanpiacot kettéválasztani lakóingatlanokra és nyaraló-ingatlanokra.

A lakóingatlanok vásárlói esetében az a jellemző, hogy többnyire hitelre vásárolnak, az élethelyzetük változása miatt költöznek, alapvetően kisebb lakásból nagyobba, vagy lakásból házba. Rájuk most az jellemző, hogy kevésbé bátrak, így olyan ingatlanokat keresnek, melyeket hitel nélkül, vagy legalábbis a korábban tervezettnél jóval kisebb kölcsön segítségével is meg tudnak vásárolni. Ennek eredményeként a balatoni lakóingatlanok piacán visszaesett az adásvételek száma.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan szintén nekik köszönhetően lendületbe jött a vidéki ingatlanok piaca, ahol áremelkedés is megfigyelhető. Míg Siófoktól 10-15 kilométer távolságban pár éve még 20 millió forintért lehetett megvásárolni egy felújítandó, 100 négyzetméter körüli családi házat, ma ugyanezt 39 millió forintért kínálják.

A nyaralókat vásárló vevők csoportját is két részre lehet osztani: az egyikük saját részre vásárol, a másik befektetésként. A nyaraló-ingatlanok vásárlói is keresgélnek most, de magasnak tartják az árakat, illetve ők is óvatosak, így inkább nem vágnak bele hitelfelvételbe. A szakértő várakozásai szerint ugyanakkor a piac hamarosan visszatérhet a megszokott kerékvágásba, ha további negatív változás már nem következik be.

Úgy véli egyébként, hogy a balatoni ingatlanpiac miatt nem kell aggódni, hosszú távon mindenképpen jól teljesít, hiszen, ha a 2000-es évek elején indult nagyobb vízparti beruházások esetében még jellemzően 300 ezer forintos négyzetméterárakkal találkoztunk – melyet egyébként soknak tartottak a vevők -, melyek mostanra 2 millió forint környékére emelkedtek. Ez pedig azt jelenti, hogy minden évben több mint harmadával nőtt ezeknek a partmenti ingatlanoknak az értéke.

Krausz Gábor mindenesetre úgy látja, hogy arra nemigen lehet számítani, hogy a közeljövőben csökkenni kezdenének az árak a balatoni ingatlanpiacon, hiszen erre korábban sem volt példa. Ráadásul az 5 százalékos áfa meghosszabbítása is megnyugtatta a beruházókat, melyre egyébként nagy szükség volt – tette hozzá.

Összességében tehát úgy látja, hogy bár az elmúlt egy év során nagyot emelkedtek az árak a balatoni ingatlanpiacon, ezek alacsonyabbak már nem lesznek, legfeljebb stagnálás várható csak, illetve az alkuk nőhetnek 5-10 százalék körül szintre néhány ingatlantípus esetében. Ezt persze a befektetők még ki is használhatják, hiszen érezhető, hogy sokan vannak most, akik a jelentős mértékű infláció mellett ingatlanba menekítik a pénzüket. Ha megnyugszik a piac, akkor az árak emelkedése tovább fog folytatódni – tette hozzá Krausz Gábor.