Kezdőlap Kiemelt ELFOGTAK EGY 62 ÉVES EMBERCSEMPÉSZT

ELFOGTAK EGY 62 ÉVES EMBERCSEMPÉSZT

Az idős külföldi 42 határsértőt szállított egy ponyvás kisteherautóban, aminek rakterében elviselhetetlen hőség volt, amikor megállították a rendőrök.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei 2022. augusztus 18-án 9 óra 40 perckor az M5-ös autópályán, Lajosmizse térségében intézkedés alá vontak egy cseh honosságú ponyvás kisteherautót. A gépkocsit egy 62 éves cseh állampolgár vezette. A járőrök a jármű raktérben – a rekkenő hőségben – 42 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a cseh sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A férfit előállították, őrizetbe vették, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​