Kezdőlap Kiemelt ENERGIATAKARÉKOSSÁG AZ OTTHONUNKBAN

ENERGIATAKARÉKOSSÁG AZ OTTHONUNKBAN

Napjaink központi feladatává vált a spórolás, a tartalékolás, az egyre nehezedő gazdasági helyzetben a megélhetés megkönnyítése. Új sorozatunkban hetente érkezünk olyan praktikákkal, melyek segítik a rezsicsökkentést, ezzel is kímélve kiadásainkat. Lássuk be, hiába halljuk gyakran gyermekkorunk jól ismert intelmeit: kapcsold le, húzd ki a konnektorból! Akármilyen elcsépelt is, több statisztika mutatja, hogy bizony hajlamosak vagyunk akár órákig is feleslegesen égetni a villanyt, ami hamarosan még érzékelhetőbb lesz a villanyszámlán, így igyekezzük erre mindig odafigyelni.
Az energiaárak elszabadulását megelőzve, nézzük meg, mit tehetünk az otthoni áramfogyasztás csökkentéséért. A világítás tekintetében jól jöhet, ha a sima égőket energiatakarékos izzókra, lámpáinkat LED lámpákra cseréljük, amik lehet, hogy drágábbak sima társaiknál, de hosszútávon megtérül az áruk.
Az éppen nem használt eszközök: a televízió, asztali számítógép, szobalámpa, hosszabbítók kihúzásával is takarékoskodhatunk, és érdemes mindig ellenőriznünk azt is, hogy nem hagytuk-e bedugva a telefonunk töltőjét vagy a laptopot.
Bár lehet, hogy sokakat meglep, de még a hajszárítóval is trükközhetünk: érdemes alacsonyabb hőfokon szárítani a hajat, ami bár így tovább tart, sokkal gazdaságosabb.
Akinek van rá lehetősége, érdemes új, korszerű háztartási gépekre cserélnie az elavult, régi eszközét, kiváltképp a hűtőszekrény cseréje megfontolandó, hiszen az folyamatosan áram alatt van, így a fogyasztása is állandó. A hűtő mellett a mosógép a másik nagy energia fogyasztónk, vásárlásuknál pedig fontos szem előtt tartanunk, hogy minél magasabb energiaosztályba sorolt gépet válasszunk, ezzel segítve az energiatakarékosságot.
A mosással is rengeteget spórolhatunk, ha összevárjuk a szennyest, és – a ruha szennyezettségétől függően -, alacsonyabb hőfokra állítjuk a programot, ha pedig okvetlenül ki kell mosnunk egy-egy ruhadarabot, ügyeljünk rá, hogy energiatakarékos, gyors programon tegyük.
Ugyanígy igaz a mosogatógépekre is a mosatlan edények összevárása. Több okból is, hiszen nem csak áramot, de vizet is spórolunk. Bizonyított tény, hogy kézi mosogatással sokkal több vizet használunk el. Egy kis odafigyeléssel rengeteget áramot megtakaríthatunk, ami nem csak pénzhatékony, de környezetbarát is!