Kezdőlap Kiemelt Jó napot zártak a magyarok

Jó napot zártak a magyarok

A pénteki napon rendezték az első döntős délutánt a müncheni kajak-kenu Európa-bajnokságon, ahol alaposan bekezdtek a magyar csapat tagjai. Az épeknél a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter páros szerezte az első aranyérmet, a parakenusok közül pedig Juhász Tamás állt fel a dobogó legfelső fokára, de a többi magyar is maradandót alkotott. 
 

Az első aranyérmes egységgel illik kezdeni a sort, ami rögtön a második pénteki döntőben összejött. A Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter-duó simán nyerte meg a női K-2 1000 méter fináléját, szinte állva hagyva a lengyel és a spanyol hajót.

„Végig élveztem a versenyt. A végén jöttek a lengyelek, de tartottuk magunkat, és szerintem elég jó futamot tudtunk jönni” – nyilatkozta elégedetten Kőhalmi Emese.

„Éreztem, hogy a lengyelek kétszáznál nagyon megindulnak, ezért még az utolsó ötven méteren én is behoppoltam még egyszer.” – tette hozzá Rendessy Eszter, aki egyébként nem sokkal később a női K-1 500 méteren is döntőbe jutott.

Férfi K-1 500 méteren Varga Ádámé volt a pálya magyar részről. Olimpiai ezüstérmesünk a nap egyik legizgalmasabb fináléjában küzdött óriásit, és szerzett ezüstérmet, minimális különbséggel lemaradva a hazai pályán versenyző, német Jacob Schopftól, megelőzve viszont a portugál Fernando Pimentát. 

„Úgy éreztem ötvennel a vége előtt, hogy most már nincs sok hátra, kicsit elé kerültem, jaj de jó, aztán ő került elém, én elé, és a legvégén már annyira elfáradtam, hogy ott kicsit jobban elcsúszott. – kezdte az Európa-bajnoki ezüstérmes. – Boldog vagyok, hogy az első helyért tudtam küzdeni, és örülök a második helynek – teljesen elégedett, és büszke vagyok magamra. Jó, amit csinálok, ott tudok lenni az élmezőnyben ezren és ötszázon is, és ezekre a számokra kell fókuszálnom, mert itt van a legnagyobb esélyem.”

Az első döntőre visszatérve, merthogy ott kezdődött a magyar érmek sora Münchenben: a Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás alkotta egység férfi K-4 1000 méteren a dobogó harmadik fokát csípte el, minimális különbséggel megelőzve a szerb kvartettet a bronzéremért folytatott harcban. 

„A szerbek elég jó finist tudtak jönni a végén, meglepődtünk rajta, de szerencsére még pont pár tizeddel még előttük voltunk, úgyhogy ennek nagyon örülünk” – mondta boldogan Erdélyi Tamás. 

Mizsér Márk a következőt mondta: „250 méterrel a vége előtt kezdtem el érezni, hogy jönnek fel, 220-nál tudtunk még egyet emelni, ott úgy éreztem, hogy talán nem lesz ennyire szoros, de teljesen elhaltunk. Jó volt ez így. Az elején nagyon menni akartunk a spanyolokkal, ami nem volt baj, mert legalább volt előnyünk. A kijelzőn azt írták ki először, hogy negyedikek vagyunk, utána láttam, hogy harmadikok, úgyhogy teljesen önkívületi állapotban voltam.”

Férfi C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel-kettős végig nagy csatában volt a lentebbi pályákon haladó riválisokkal. A srácok a végén hatalmasat hajráztak, és sikerült odaérniük a harmadik helyre.

„Már a középfutam után fél órával éreztem, hogy maradt még bennem, és tudok egy jó formát hozni párosra, nem éreztem magam fáradtnak. Örülünk ennek az éremnek. Kimondhatjuk, hogy mi vagyunk a legnagyobb vesztesei az olimpiai rendszernek, hogy már ötszáz páros van, de ezt kihívásnak fogjuk fel, és most sem engedjük el az ötszáz párost” – jelentette ki Adolf Balázs. 

„Nem kellett sokat gyakorolnunk, mert a vb-felkészülést leszámítva végig párosoztunk, itt meg megtudtuk csinálni azt, amit tavaly tudtunk – talán a vége fájt egy kicsit, de nagyon jól egybe voltunk” – összegzett Fejes Dániel az Eb-bronzot érű futamot követően.

Balla Virág a 4. helyen végzett női C-1 500 méteren, akárcsak az augusztus eleji világbajnokságon.

A pénteki nap végére jutott para szakágban is jutott még egy magyar Eb-arany, amelyet Juhász Tamás, szállított VL-2 200 méteren. Ugyanebben a futamban Suba Róbert ötödik lett. Molnárné Tóth Julianna hetedik helyen végzett VL-3 200 méteren.

A szombat délelőtt folyamán elő- és középfutamokat is rendeztek, így tovább magyar döntősöknek örülhettünk: finalista a férfi és a női K-4 500-as egység, K-1 200-on Lucz Anna és Birkás Balázs, női K-2 500 méteren Fojt Sára, Pupp Noémi, férfi K-2 200 méteren Balaska Márk, Csizmadia Kolos, és készülhet a döntőre C-1 1000 méteren Adolf Balázs is. Akikre középfutam vár: Takács Kincső, Korisánszky Dávid – mindketten C-1 200 méteren, Kiss Balázs pedig a B-döntőben versenyezhet férfi C-1 500 méteren.

A kajak-kenu Európa-bajnokság szombati eseményeit is élőben fogja közvetíteni az M4 Sport csatorna.