Kezdőlap Kiemelt KÉT EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL VASÁRNAP

KÉT EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL VASÁRNAP

Az ukrán férfiak összesen 37 határsértőt rejtegettek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mindkét gyanúsítottat őrizetbe vették.

A kiskunhalasi járőrök 2022. július 31-én 14 óra 15 perckor az 55-ös számú főút 51-es kilométerénél intézkedés alá vontak egy személyautót, amelyet egy 31 éves ukrán férfi vezetett. Az autóban további négy külföldi tartózkodott, akik szír, afgán és szomáliai állampolgárnak vallották magukat.

Negyven perccel később a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya alosztályának munkatársai – az NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály információi alapján – az M5-ös autópályán igazoltatták egy kisteherautó sofőrjét. Kiderült, hogy az ukrán férfi a járműve rakterében harminchárom határsértőt rejteget, akik afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárnak vallották magukat.  

A külföldi személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni egyik esetben sem.

A gyanú szerint az ukrán sofőrök a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. Mindkét férfit előállították és őrizetbe vették.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

1