Kezdőlap Események Olimpiai ezüstérmes és felnőtt világbajnokok az ifjúsági, U23 vb-csapatban

Olimpiai ezüstérmes és felnőtt világbajnokok az ifjúsági, U23 vb-csapatban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnöksége elfogadta a hazai rendezésű ICF ifjúsági, U23 gyorsasági világbajnokságon szereplő magyar válogatott névsorát. A szezon legfontosabb utánpótlás versenyét augusztus 31. és szeptember 4. között rendezik a szegedi Maty-éren. Makrai Csaba és Foltán László szövetségi kapitányok a lehető legerősebb keretet állították össze, amelyben többek között ott van az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám, illetve a világbajnok Adolf Balázs is.
 A júniusi Európa-bajnokságon 10 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel Magyarország nyerte az éremtáblázatot. Érdekesség, hogy Eb-hez képest, hogy a vb-program bővült, hiszen a mix páros mellett, most először ötezer méteres döntők is lesznek.Az ifjúsági korosztály már az Európa-bajnokságon is rendkívül eredményesen szerepelt. Kajakban a lányoknál K-1 500 méteren a Belgrádban is aranyérmes Kiskó Réka indul, aki emellett kétszázon, valamint a szintén Eb-címvédő Kiskó, Szegedi Angelina, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka alkotta négyes tagjaként is rajthoz áll. Ötszáz párosban a Szegedi, Rugonfalvi-Kiss-kettős bizonyíthat majd. A fiúknál az Eb-harmadik Ozsgyáni Bence, Keller Gergő-páros indul, akik a négyes tagjaként Hidvégi Zalánnal és Hidvégi Hunorral kiegészülve is bizonyíthatnak. A K-1 1000 méteres királyszámban az Európa-bajnok Hidvégi Hunor helyett, Panyik Zsombor versenyez.
„Zsombor betegsége miatt kihagyni kényszerült az Eb válogatót, így értelemszerűen, akkor Belgrádba sem utazhatott ki velünk. – kezdte Makrai Csaba. – Tavaly ő volt a korosztályának legeredményesebb versenyzője, így azt gondolom, mindenképp erősödik jelenlétével a csapat. A lányoknál a párost illetően változtattunk, de véleményem szerint ez is előnyünkre válhat, és minden számban lesz esélyünk megismételni az Eb-n, vagy akár a tavalyi vb-n elért eredményeket.”Kenuban szintén történt néhány változás az Európa-bajnokságot alkotó csapathoz képest. Az ifjúságiaknál fiú ezer egyesben Ferencz Bulcsú, ötszáz párosban pedig Molnár Csanád, Juhász István indul. A lányoknál az abszolút hazai pályán versenyző Kiss Ágnes három számban, a C-1 200, C-2 500 – ezekben Európa-bajnok lett idén – mellett, C-1 500-on is hajóba térdel.


„Női vonalon már tavaly is sziporkáztunk, de most a fiúknál is legalább négy érmet várok. – mondta Foltán László. – Kiss Ági jó esélyekkel várhatja a vb-t, ráadásul most kedvenc számában, ötszáz egyesben is indul. A srácoknál a Molnár, Juhász-kettős erejét mutatja, hogy az Európa-bajnok Lugosi Gergely, Uhrin Dávid-párossal szemben harcolta ki az indulást. A négyesek is dobogóesélyesek ebben a korosztályban, illetve kíváncsi leszek az újak, mint például Pálla Bálint teljesítményére is.”Az ifjúsági csapat összeállítása:
Férfi kajak:K-1 500 méter: Hidvégi HunorK-1 1000 méter: Panyik ZsomborK-1 5000 méter: Aradi ÁlmosK-2 500 méter: Ozsgyáni Bence, Keller GergőK-2 1000 méter: Szakács Botond, Samu PéterK-4 500 méter: Ozsgyáni Bence, Hidvégi Zalán, Hidvégi Hunor, Keller GergőNői kajak:K-1 200 méter: Kiskó RékaK-1 500 méter: Kiskó RékaK-1 1000 méter: Nemes RékaK-1 5000 méter: Nemes RékaK-2 500 méter: Rugonfalvi-Kiss Janka, Szegedi AngelinaK-4 500 méter: Kiskó Réka, Szegedi Angelina, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss JankaMix K-2 500 méter: Tölgyesi Flóra, Kollek BálintFérfi kenu:C-1 500 méter: Ferencz BulcsúC-1 1000 méter: Ferencz BulcsúC-1 5000 méter: Pálla BálintC-2 500 méter: Molnár Csanád, Juhász IstvánC-2 1000 méter: Molnár Csanád, Juhász IstvánC-4 500 méter: Lugosi Gergely, Szarka Krisztián, Szilágyi Balázs, Uhrin DávidNői kenu: C-1 200 méter: Kiss ÁgnesC-2 500 méter Kiss ÁgnesC-1 1000 méter: Győre PannaC-1 5000 méter: Zagyvai BorkaC-2 500 méter: Kiss Ágnes, Molnár CsepkeC-4 500 méter: Szemán Linett, Matkovics Lili Sára, Győre Panna, Benkucs KiraMix C-2 500 méter: Gyányi Levente, Benkucs KiraAmi az U23-as korosztályt illeti, a kajakosoknál több név is már ismerősen csenghet, hiszen a halifaxi felnőtt vb-n szereplők közül heten – Lucz Anna, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Fojt Sára, Varga Ádám, Balogh Gergely, Kurucz Levente – is biztosan rajthoz áll a Maty-éren is. Női K-1 500 méteren a felnőtt vb-n hetedik Rendessy Eszter száll vízre, ötszáz párosban a címvédő Biben Karina, Bakó Olga indul, a négyes pedig a Fojt, Lucz, Rendessy, Csikós Zsóka összeállításban készül. A férfiaknál az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám az ezer egyes mellett, ötszázon szintén egyesben, valamint a Kurucz, Tamási Zsombor, Balogh, Varga alkotta négyes hajóban is helyet kapott. Ebben a korosztályban van még egy nyitott kérdés, férfi K-2 500 méteren ugyanis Opavszky Márk, Fodor Bence, valamint Kurucz Levente, Balogh Gergely között szétlövés dönt majd.
„Erre majd egyébként a felnőtt magyar bajnokság előtt közvetlenül kerül sor. – magyarázta Makrai Csaba. – Azt gondolom, hogy a felnőtt vb-n indulókkal, illetve a Világjátékokon bronzérmes Csikós Zsókával a lehető legerősebb csapat állt össze ebben a korosztályban is. Bízom abban, hogy bírni fogják a terhelést, és ha a valódi formájukat lesznek képesek mutatni, akkor nagyon eredményesek lehetnek.”A belgrádi Eb-n U23-ban egyedül Rumi Gergő képviselte kenusként Magyarországot, mivel azzal egyidejűleg rendezték Szolnokon a második felnőtt válogatót is. Szegeden viszont ebben a korosztályban is bombaerős névsor alkotja a csapatot. A nőknél C-2 500 méteren a friss felnőtt vb-bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka címvédőként áll majd rajthoz, előbbi ráadásul ezer egyesben, utóbbi pedig a szintén olimpiai kétszáz egyesben is indul. Férfi ezer egyesben a felnőtt világbajnok Adolf Balázs is nagy esélyes lehet, párosban a tavaly ötödik Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám-duó is éremért megy ötszázon, a négyes összeállítása pedig megegyezik a felnőtt vb-n is szereplő egységgel.


„Biáékat egy-háromba várom párosban, persze meg kell várnunk, hogy kik lesznek az ellenfelek, de a jelenlegi formájuk okot ad a bizakodásra. Gönczöl Laurának is sűrű programja lesz, három számban is indul. A fiúknál itt három éremben bízok, ha ez összejön, akkor elmondhatjuk, hogy jó úton járunk. Adolf Balázs esetében remélem, hogy ami Kanadában balul sült el, az a Maty-éren már nem fog, és jól kijön majd neki a lépés. Soha nem volt még ekkora kenus csapatunk világbajnokságon, bízom abban, hogy sikeresen fogunk szerepelni a hazai közönség előtt.” – fogalmazott Foltán László.Az U23-as csapat összeállítása:
Férfi kajak:K-1 500 méter: Varga ÁdámK-1 1000 méter: Varga ÁdámK-1 5000 méter: Őry ZsomborK-2 500 méter: Opavszky Márk, Fodor Bence/Kurucz Levente, Balogh Gergely (szétlövés dönt)K-2 1000 méter: Vajda Bence, Szántói Szabó TamásK-4 500 méter: Kurucz Levente, Tamási Zsombor, Balogh Gergely, Varga ÁdámNői kajak:K-1 200 méter: Lucz AnnaK-1 500 méter: Rendessy EszterK-1 1000 méter: Kőhalmi EmeseK-1 5000 méter: Kőhalmi EmeseK-2 500 méter: Biben Karina, Bakó OlgaK-4 500 méter: Fojt Sára, Lucz Anna, Rendessy Eszter, Csikós ZsókaMix K-2 500 méter: Fojt Sára, Balogh GergelyFérfi kenu:C-1 500 méter: Zombori DominikC-1 1000 méter: Adolf BalázsC-1 5000 méter: Kollár KristófC-2 500 méter: Kollár Kristóf, Slihoczki ÁdámC-2 1000 méter: Adolf Balázs, Fejes Dániel/Fodor Nicholas, Besenyei Ádám (szétlövés dönt)C-4 500 méter: Zombori Dominik, Kollár Kristóf, Slihoczki Ádám, Koczkás DávidNői kenu:C-1 200 méter: Nagy BiankaC-1 500 méter: Gönczöl LauraC-1 1000 méter: Bragato GiadaC-1 5000 méter: Molnár CsengeC-2 500 méter: Bragato Giada, Nagy BiankaC-4 500 méter: Gönczöl Laura, Seres Fanni, Molnár Csenge, Kulcsár DorinaMix C-2 500 méter: Gönczöl Laura, Rumi GergőA világbajnokságig a kajakosok Dunavarsányban, a kenusok Szolnokon és Szegeden készülnek. A teljes csapat augusztus 29-én költözik be a Maty-érre. Magyarország 2014 után ad újra otthont az ifjúsági, U23 gyorsasági világbajnokságnak.