Kezdőlap Kiemelt ŐRIZETBE VETTEK KÉT UKRÁN EMBERCSEMPÉSZT

ŐRIZETBE VETTEK KÉT UKRÁN EMBERCSEMPÉSZT

Egy 41 éves ukrán férfit és egy 40 éves ukrán nőt vettek őrizetbe, akik hét határsértőt szállítottak egy furgonban Kiskunhalason.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei 2022. augusztus 2-án 15 óra 15 perckor Kiskunhalas belterületén intézkedés alá vontak egy cseh rendszámú furgont, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A sofőrön kívül az autóban egy ukrán nő és hét külföldi utazott, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a 41 éves sofőr és 40 éves társa a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit és az asszonyt előállították és őrizetbe vették.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

2 ké