Kezdőlap Kiemelt CSEH EMBERCSEMPÉSZEKET FOGTAK EL

CSEH EMBERCSEMPÉSZEKET FOGTAK EL

A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe veszik, a határsértőket pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Készenléti Rendőrség munkatársa 2022. szeptember 26-án 12 óra 30 perckor Bátmonostor belterületén intézkedés alá vont egy Fiat Multijetet, amelyet egy 23 éves cseh férfi vezetett, és vele utazott egy 20 éves cseh nő is. A járműben a rendőr további 14 külföldi férfit talált, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a cseh sofőr és társa – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A cseh állampolgárokat előállítják és őrizetbe veszik. Kihallgatásukat követően a nyomozók előterjesztést tesznek a letartóztatásuk indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​