Kezdőlap Kiemelt FÓKUSZBAN A VASÚTI KÖZLEKEDÉS AZ ISKOLÁBAN 

FÓKUSZBAN A VASÚTI KÖZLEKEDÉS AZ ISKOLÁBAN 

A kunszentmiklósi balesethelyszínelő általános iskolásokkal beszélgetett a balesetekről és azok megelőzésének lehetőségeiről. A legfontosabb téma a vasúti közlekedés biztonsága volt.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának munkatársai is részt vesznek az RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akcióban.

Az Európai Unió területére kiterjedő fokozott ellenőrzés a vasúti közlekedés biztonságának fenntartását és fokozását szolgálja. A rendőrök az összehangolt akciósorozat ideje alatt egyrészt ellenőrzik a vasúti átjárókban tanúsított magatartást, másrészt minden fórumon igyekeznek felhívni a járművel és gyalogosan közlekedők figyelmét arra, hogy a vasúti átjárókat fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közelítsék meg.

Barczel Tibor r. főtörzszászlós, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság balesethelyszínelője 2022. szeptember 27-én délelőtt a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában járt, ahol a 7-8. osztályos tanulóknak tartott órát a vasútbiztonságról. A gyerekek az interaktív előadás során megismerkedtek a KRESZ egyes részeivel, ezen belül a vasúti jelzőtáblákkal, valamint a veszélyforrásokkal.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Azaz a biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

  • a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,
  • a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
  • a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!