Kezdőlap Kiemelt LÓSZÁLLÍTÓBAN CSEMPÉSZETT MIGRÁNSOKAT

LÓSZÁLLÍTÓBAN CSEMPÉSZETT MIGRÁNSOKAT

Ukrán embercsempészt fogtak el a rendőrök Kelebia térségében. A férfi egy lengyel honosságú járművel határsértőket próbált Nyugat-Európába vinni.

A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség munkatársai 2022. szeptember 22-én 17 óra 30 perckor az 5501-es számú úton – Kelebia külterületén – megállítottak egy lengyel honosságú járművet, amelyhez egy lószállító utánfutó volt kapcsolva. A szerelvényt egy 25 éves ukrán férfi vezette. A járőrök a lószállítóban 16 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint az ukrán sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A férfit előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​