Kezdőlap Zenei élet Matthieu Donarier – Eve Risser – Karsten Hochapfel – Toma Gouband: Bestiaire...

Matthieu Donarier – Eve Risser – Karsten Hochapfel – Toma Gouband: Bestiaire #01 I Explorations

A Bestiaire sorozat ötlete a földi élőlények megfigyelése köré szőtt történetekből született. Matthieu Donarier kvartettje elgondolkodtató és egyben felszabadító élményt kínál a hallgatónak az Explorations című lemezen, amelynek egyik legnagyobb erénye, hogy teret ad az ösztönös zenélésnek és a szárnyaló képzeletnek.

Az élőlények megfigyelése köré szőtt történetekből született a francia szaxofonos, Matthieu Donarier sorozata, a Bestiaire, s annak első albuma, az Explorations. A hazai közönség számára a Gadó Gábor Quartetből is ismerhető zenész számos BMC-s kiadványon játszott korábban, ez a mostani az első lemeze a labelnél saját neve alatt. Kvartettjében az európai jazz jeles képviselői egyesítik erőiket: Eve Risser zongorán, Karsten Hochapfel csellón, Toma Gouband pedig dobon játszik. A Bestiárium egyik legnagyobb erénye, hogy teret ad az ösztönös zenélésnek és a szárnyaló képzeletnek: a Bestiaire horizontokat rajzol, hegyeket hord és fényeket gyújt, ködöt fúj és szorgoskodó állatvilágot teremt.

Az Explorations témája nem más, mint a külső, hatalmas világgal való szembenézés és a magány érzése, amely néha elfogja az embert ezen a roppant méretű, csodálatos lényekkel és képződményekkel teli bolygón, amely mit sem törődik vele, hogy megfigyelik-e egyáltalán.

A BMC Records új megjelenése Matthieu Donarier hosszú időn át érlelt, Bestiaire elnevezésű projektjébe illeszkedik, s négy zenész együttműködésére épül: Donarier szaxofonon és klarinéton, Karsten Hochapfel csellón, Eve Risser zongorán, Toma Gouband dobon játszik.

Az album egyszerre kiindulópont és egy alkotási szakasz lezárása, mivel a Bestiaire különböző verziói már koncerteken, köztük az Opus Jazz Club színpadán is elhangzottak, a belőle tervezett lemezsorozatnak viszont az Explorations az első tagja.

A zenei anyag szándékoltan változatos, és sokféle hangszer-összeállítást tesz lehetővé. Donarier célja, hogy a legkülönfélébb duók, triók és kvartettek játszhassák a repertoárt, a maguk módján. Az előre megkomponált és improvizatív elemek vegyítése pedig lehetővé teszi az előadók számára, hogy módosítsák a zenei anyagot, és interakcióba lépjenek egymással. Nem Donarier az első, aki erre az útra lép, de a Bestiaire zenészei nem is akarják mindenáron az újdonságokat keresni: olyan zenei eszközöket választanak, amelyek a leghatékonyabban képesek fenntartani az elbeszélés folyamát, és megérinteni a hallgatót.

A legegyszerűbb, ismerősnek ható jelenségeket sokszor éppen közös és mindenki által hozzáférhető mivoltuk teszi nagyszerűvé.

A zenészek háttere szervesen kapcsolódik az Explorations világához, illetve fordítva, egyéni hátterük nagyban meghatározza a lemez sajátos világát. A Bestiaire életre hívója, az elképesztően sokoldalú Matthieu Donarier egy személyben zeneszerző és színész, szaxofonos és klarinétos. Rendszeres zenésztársai között szerepel Gadó Gábor, Manu Codjia, Sébastien Boisseau, Stéphane Kerecki, Tony Malaby, de színpadra lépett Dave Liebman, Marc Ducret, Pat Metheny vagy Chris Potter mellett is. Eve Risser több szólólemezen megcsillantotta már álmodozó, természeti jelenségek által inspirált stílusát, ahogy a Benjamin Duboc-kal és Edward Perraud-val közös triójában, valamint a Red és a White Desert Orchestra nevű formációkban is.

Az impresszionista, ugyanakkor precíz elbeszélő Karsten Hochapfel zenélt Sylvaine Hélery oldalán az [Uns] nevű trióban, de Carolyn Carlsonnal és Naïssam Jalallal, illetve Rythms Of Resistance nevű zenekarával is koncertezik. Az Archetypal Sindicate nevű formációban, Paul Wacrenier és Sven Clerx társaságában pedig olyan együtthangzásokkal és akusztikai nüanszokkal kísérletezett, amelyek jegyeit a Bestiaire is magán viseli. Toma Gouband zenésztársai között olyan személyiségeket találunk, mint Evan Parker, Benoit Delbecq, Antonin-Tri Hoang vagy az Ensemble ensemble tagjaként Eve Risser.