Kezdőlap Zenei élet Reinecke, Wolf, Karłowicz, Kalinnikov: Vonósszerenádok – Anima Musicæ

Reinecke, Wolf, Karłowicz, Kalinnikov: Vonósszerenádok – Anima Musicæ

Az Anima Musicæ Kamarazenekar String Serenades sorozatának negyedik részében négy különleges sorsú, ritkán hallott késő-romantikus zeneszerző négy tipikusan XIX. századvégi hangulatú szerenádja csendül fel.

Egy újabb – csupa érdekességet tartalmazó albummal folytatódik az Anima Musicæ kamarazenekar String Serenades (Vonósszerenádok) című sorozata; melynek keretében a vonósszerenád-irodalom legszebb darabjait mutatják be lemezeiken.

A Hungaroton Classics új megjelenésén négy XIX. század végi kortárs zeneszerző vonószenekarra komponált darabjait, és egyben ismét ritkaságnak tekinthető, sőt felfedezésszámba menő szerenádokat hallgathatunk meg. A sorból egyedül talán Hugo Wolf Olasz szerenádja a kivételével: a felvételek közül talán egyedül ez tekinthető ismertebbnek – bár vonószenekari változatban e művet is ritkán halljuk.

Emellett még külön emeli a felvételek érdekességét, hogy e darabok gyakorlatilag majdnem egy időben keletkeztek: mind a fin de siécle hangulat, a letűnő világ emlékeit hordozza. Kalinnikov ugyanis 1891-ben, Wolf mindössze egy évvel utána, Reinecke, és Karłowicz pedig egyaránt 1898-ban komponálta e vonósszerenádjait.

Stilárisan és személyes indíttatásukat tekintve azonban természetszerűleg nagyon különböznek egymástól ezek a darabok – mint ahogyan a szerzők előképe is utolérhető. A német Carl Reinecke a Mendelssohn-Schumann-Brahms nyomán járó hagyományos német romantika képviselője, az osztrák Hugo Wolf elkötelezetten forradalmi wagneriánus, az orosz Vaszilij Kalinnikov Csajkovszkij hűséges mentoraltja volt; a lengyel Mieczysław Karłowicz ízléséhez és világához pedig Csajkovszkij éppúgy közel állt, mint Wagner.

Ugyanez a sokszínűség jelenik meg az itt elhangzó szerenádok kompozíciós hátterét vizsgálva is: némelyek szimfonikus kereteket céloznak meg, mások torzóban maradhattak vagy esetleg alkalmi célbók készülhettek. Reinecke darabja közelíti a fél órát, de Karłowicz-é is bőven túl van a húsz percen, míg Wolf-é belefér hét percbe, Kalinnikov-é pedig hatba is.

Ismételten változatos, sokszínű programmal örvendezteti tehát meg a hallgatót a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicæ Kamarazenekar – a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 cím birtokosa, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese.

Az Anima Musicæ több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos hangverseny-helyszíneinek és fesztiváljainak állandó szereplője. Új lemezükön is reprezentálják jó hírüket és a zenei életben elfoglalt presztízsüket: programjuk szórakoztató és átgondolt, játékuk színes és plasztikus.

Komlós József JR