Kezdőlap Kiemelt REJTEKHELYEN CSEMPÉSZETT, DE ÍGY IS LEBUKOTT

REJTEKHELYEN CSEMPÉSZETT, DE ÍGY IS LEBUKOTT

Elfogtak egy 23 éves olasz embercsempészt, aki egy kisteherautó rakterében alakított ki rejtekhelyet az illegális migránsoknak, azonban a hercegszántói útlevélkezelő eszén így sem tudott túljárni.

A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség útlevélkezelője 2022. szeptember 27-én 11 óra 30 perckor a Hercegszántói Közúti Határátkelőhelynél ellenőrzött egy szerb honosságú kisteherautót. A járművet egy 23 éves olasz férfi vezette. Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Az illegális migránsok indiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint az olasz sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A férfit előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​