Kezdőlap Zenei élet Roma Travestita – Bruno de Sá

Roma Travestita – Bruno de Sá

Csupa barokk pompa és ragyogás, féktelen szenvedély és energia, elegancia és zenében áradó öröm a brazil férfiszoprán: Bruno de Sá bemutatkozó portrélemeze.

Az Erato/Warner új megjelenésén egy újabb briliáns dél-amerikai férfiszoprán mutatkozik be a teljes világnyilvánosság előtt Bruno de Sá személyében. Ez a bemutatkozás persze nyilván csak a lemezről zenét hallgatóknak igazi debütálás: hiszen az ifjú brazil már egyre ismertebbé vált az elmúlt években az európai operaszínpadokon is.

Bruno de Sá első professzionális fellépésére Weill ’Az igenember’ című operájában még 2013-ban került sor São Paolóban, ahol – és Brazília különböző városaiban – a következő évadban már Mozart, Wagner és Adams szoprán operaszerepeit – illetve Bach, Handel, Rossini és Bernstein oratóriumszólóit énekelte nagy sikert és feltűnést keltve.

Bruno de Sá európai karrierje 2016-ban kezdődött Lübeckben, miután elnyerte a XIV. Maria Callas Énekverseny első helyezését. Ezután még számos díjat vehetett át – így köztük 2020-ban mint a legjobb fiatal énekes az Oper! Awards díjat is. Operaénekesként és oratóriumokban egyaránt nagy sikerrel lép fel – jelenleg is párhuzamosan szerepel szülőhazában és mellette Amszterdamban, Helsinkiben, Baselben, Halléban, Bécsben; de olyan ikonikus helyszíneken is: mint Potsdam, Salzburg, Drottingholm, és Bayreuth.

Nekünk, magyaroknak – kecskemétiként pedig pláne – pedig külön érdekesség tudni róla, hogy Eötvös Péter vezényletével Bruno de Sá énekelte Kodály Psalmus Hungaricus-át Frankfurtban.

Bemutatkozó portrélemezén Bruno de Sá barokk szoprán bravúrinkat ad elő: olyanokat, melyeket az adott kor legnagyobb sztárjainak számító kasztrált férfiszopránok énekeltek az 1700-as évek elejének Rómájában.

A tizenhárom tétel szerzői között találunk olyan ismert neveket is: mint Antonio Vivaldi, Baldassare Galuppi, vagy Domenico Scarlatti – ám mellettük olyan kevésbé vagy egyáltalán nem ismert szerzőktől is felcsendülnek hatásos részletek, mint Leonardo Vinci, Niccolò Piccinni, Rinaldo Di Capua, Giuseppe Arena, Gioacchino Cocchi, Nicola Conforto, és Francisco Javier Garcìa Fajer.

Igazán ritka zenei csemegében lehet tehát része annak, aki végighallgatja ezeket az áriákat: a felfedezés örömét rejti e lemez minden pillanata. Bruno de Sá lenyűgözi a hallgatót a felső regiszterben is biztos és érős – de mégis csillogón szép hangjával. S mellette ott van a háttérben a minden lemezén ugyancsak briliáns formát nyújtó korhű barokk együttes: az Il Pomo d’Oro – melyet most Francesco Corti vezényel a csembaló mögül.

Komlós József JR