Kezdőlap Fejlesztés A térség polgármestereivel találkozott Bányai Gábor Baján

A térség polgármestereivel találkozott Bányai Gábor Baján

Szeged, 2022. szeptember 30. – Folytatódott a polgármesterekkel való egyeztetés Bács-
Kiskun megyében. Ezúttal Baján, a 6. választókerülethez tartozó települések
polgármestereinek körében tárgyalták meg a fejlesztési forrásokkal kapcsolatos
tudnivalókat, a fontosabb fejlesztéseket, valamint az elkövetkezendő évek feladatait.

Több választókerületben tartott már polgármesteri egyeztetést Bács-Kiskun megyében Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa. A találkozó apropója ugyanaz volt, mint a korábbiakban, a települések fejlesztési terveinek egyeztetésén túl, a
gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseinek és a támogatások aktuális helyzetének ismertetése. A találkozóan a polgármestereken kívül Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, valamint Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke is részt vett.
Az egyeztetésen a kormánybiztos az Európai uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy
„ahhoz, hogy a projektek a forrás felhasználási határidőn belül elkészülhessenek, fontos a jó előkészítés”. Ennek érdekében most is kérte a polgármestereket, hogy egyeztessék a
projektterveiket a Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságával, ezek közt is előszeretettel azokat a fejlesztéseket, amelyek már tervvel rendelkeznek, hiszen ezek azok, amelyeket a fennmaradó időszakban biztonsággal el lehet kezdeni és be lehet fejezni.
A térség kapcsán jó pár konkrét projekt is szóba került, amelyeknek fontos lenne elindulniuk. Ilyen az 51-es út, a bajai elkerülő út, az 5505-ös út fejlesztése, az M9-es gyorsforgalmi út megépítése, valamint a Szeged-Szabadka-Bácsalmás vasútvonal fejlesztése, és természetesen a vízpótlás megoldása. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy ez a Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságának egyik kiemelt feladata a Homokhátság vízpótlási projektjének elősegítése. Természetesen szó esett az energiaválságról is, melynek kapcsán fontos célként jelölte meg az energetikai ágazat fejlesztését. Kihangsúlyozta az energiaközösségek fontosságát is, amelyek létrehozása javasolt a településeknek, mint lehetséges megoldás az energetikai nehézségekre.
Mivel ez fontos cél, így esély van a pályázati lehetőségek megnyílására. „Ma ez az egyik
legfontosabb feladatunk, ezért a titkársággal közösen azon dolgozunk, hogy elősegítsük az
ilyen energiaközösségek létrejöttének lehetőségét.”