Kezdőlap Események EGYEDÜLÁLLÓ, LIMITÁLT, KALANDOS. A HÉVÍZIBIVALY DUATLON EGY SPORTESEMÉNY, AMI EGYÁLTALÁN NEM ÁTLAGOS!

EGYEDÜLÁLLÓ, LIMITÁLT, KALANDOS. A HÉVÍZIBIVALY DUATLON EGY SPORTESEMÉNY, AMI EGYÁLTALÁN NEM ÁTLAGOS!

Egyre népszerűbbek hazánkban is az amatőr és profi sportversenyek, tömegsport rendezvények.
Szezonjuk is egyre inkább kitolódik az év bármely időszakára, mégis vannak egészen különleges események, melyek akár a sportág, akár a helyszín vagy épp az időpont miatt kilógnak a sorból. A HéVíziBivaly Duatlon több ilyen szempontból is egyedülálló!
A program, amit idén másodszorra rendeznek meg Hévízen:
 novemberben van, szabadtéren és akár még hóesésben is megrendezik,
 az egyetlen hazai, télen is gőzölgő patakon és annak töltésén,
 a futás és az evezés sportágakat ötvözi, ami nem megszokott,
 bárki elindulhat, aki szeretné teljesíteni a kihívást 16-tól 96 éves korig,
 mivel nemzeti park területen történik 250 főben limitált a létszám, így szinte családias a
hangulat,
 a befutó a világ legnagyobb termáltavának partjánál van, így a célfotó háttere maga a Hévízi- tó, ahol akár még csobbanhatnak is a versenyt követően a résztvevők,
 és ráadásul még tudatosan „zöld” is.
Ilyen a HéVíziBivaly Duatlon!
Október 30-ig lehet nevezni egyéni és csapat kategóriákban a 2022. november 5-i HÉVÍZIBIVALY DUATLON versenyre, amit a Hévízi Turisztikai Np Kft. szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Vidra Vizitúra csapatának együttműködésével. A tavalyi nagy siker után idén másodszor indulhatnak el amatőr és profi versenyzők a Hévíz-patak csodás környezetében, hogy megmutassák bárkiben ott lakozhat a „bivalyerő”.
A helyszín atmoszférája egészen különleges, ugyanis az egyedülálló, novemberben is melegen gőzölgő Hévíz-patakon és annak partján rendezik. A verseny a Hévízi-tóból kifolyó meleg vízű patak zsilipjétől indul bérelt/vagy saját kenukkal, kajakokkal, SUP-okkal, majd nagyjából 10 km evezés után a csapatok partra szállnak és futásra váltanak. A táv visszafelé is a patak partján vezet, vadregényes környezetben. Végül Hévízre visszaérve egy kis erdei kitérőt követően mindenki a Hévízi-tó partján felállított célkapuba érkezik, ahol átveheti befutóérmét. Nagyjából délután 4 óra magasságában végül
kiderül, kik a kategóriák legjobbjai, kik teljesítették a leggyorsabban a távot.
Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezetője, a program fő szervezője elmondta, hogy a tavalyi résztvevők a verseny után arról számoltak be, hogy még a hűvös és esős időjárás ellenére is igazán jó hangulatú versenyen vehettek részt. Mivel a csapatok a viszonylag szűk, lassú folyású és sekély patakon nem egyszerre, hanem időzítve indulnak, így mindenki a saját idejével küzd. Sokan úgy vágtak neki a megmérettetésnek, hogy korábban nem, vagy csak alig ültek kenuban, mások a futással álltak hadilábon. Az esélyek végül mégis kiegyenlítődtek, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb résztvevő az újdonság, a kaland kedvéért jött el Hévízre, és nem is csalódott az élményben.
A fényképeket és az eseményről készült videót visszanézve nem is lehet e felől kétségünk!
Az érdekességet a végére hagytuk! Miért hévízi bivaly?
Mert, alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben.
Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz

folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, az útvonal mentén pedig több helyen szarvasmarhák is rácsodálkoznak a sportokra, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.
Versenyinformációk, nevezés, tavalyi képek és a már benevezettek listája megtalálható a verseny saját oldalán: www.heviz.hu/hevizibivaly
Nevezési határidő: 2022. október 30.

dav