Kezdőlap Kecskemét Katona József Könyvtár – Országos Könyvtári Napok

Katona József Könyvtár – Országos Könyvtári Napok

A 2022. október 3-9. között megvalósuló Országos Könyvtári Napok az korábbi évekhez képest jóval gazdagabb kínálattal várta a látogatókat nemcsak a központi könyvtárba, hanem a város különböző részein lévő fiókkönyvtárakba is.

A látogatói számok egyértelműen tükrözik, hogy az
emberek továbbra is szívesen választják intézményünket, ha kikapcsolódásra, szórakozásra,
tanulásra vagy informálódásra vágynak.
Az idei évben ezen a héten több mint 5500-an látogattak el a megyei könyvtárba, ezzel mintegy 1000 fővel meghaladva a 2021-es összlátogatói számot.

A napi forgalom mindvégig 760 könyvtárlátogató
fölött maradt, mely a szombati napon megközelítette az 1100 főt is.

A Könyves Vasárnap alatti nrendkívüli nyitvatartás szintén sokakat vonzott intézményünkbe; a kellemes időjárási viszonyok ellenére is több mint 800 főt csalogattak be programjaink a könyvtár falai közé. Csak ezen a napon, élve a Váró – visszaváró kedvezményeivel, 62-en iratkoztak be, 270 dokumentumot kölcsönöztek ki,
valamint több mint 250 dokumentum került vissza állományunkba.
Program szerinti bontásban az egyik legtöbbet látogatottak közé tartozik több mint 90 fővel a Kecskeméti Szimfonikus Együttes fúvós kvintettjének Könyves Vasárnapi könyvtárnyitója, valamint 80-80 fővel Bősze Ádám szombati Mozart bikiniben című előadása, Hal Melinda klinikai szakpszichológus fiataloknak szóló programja és az Országos Könyvtári Napok zárórendezvénye, az Emberek sorsok, díjak beszélgetése is. Sokan, 70-nél is töben érdeklődtek a II. emeleten helyet kapó Goethe-Insitut Ungarn falusi életről szóló kiállítása után, több mint 50 fő látogatott ki a tavalyi év után újra megrendezett Könyvtári egészségpiacra, és közel 50-en hallgatták meg Szabó Zoltán dietetikus húsmentes táplálkozásról szóló előadását.
A székelyudvarhelyi Fuss neki! projekthez csatlakozva, az Országos Könyvtári Napok ideje alatt több mint 200 ezer forint adományt gyűjtöttünk össze a kárpátaljai magyar könyvtárak támogatására.
Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki pénzbeli hozzájárulásával támogatta e nemes ügyet!
A Katona József Könyvtár munkatársai remélik, hogy az egy hétben tapasztalt fokozott érdeklődés és a látogatók intézménybe vetett bizalma a továbbiakban is érezteti majd hatását, hiszen a könyvtár azontúl, hogy segíti az ismeretszerzést, a szórakozást és a közösségi találkozások megvalósulását, a legnehezebb időkben valódi menedékként szolgál a lakosság számára.