A kömpöci Süli Tiborné két évtizede foglalkozik rétessütéssel. Az alapokat Török Mihálynétól tanulta, de alakított az eredeti recepten: tésztájának varázsa a tejes alapban rejlik. Töltelékként a hagyomány szerinti mákot, almát, diót és a család kedvenceit, a meggyet, valamint a házi túrót használja. Összejöveteleken, családi rendez¬vényeken a rétes elmaradhatatlan befejezése a menünek.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1 l tej
4 db tojássárgája
kevés só
kevés cukor
1,3 kg liszt
A tészta kenéséhez:
50 dkg zsír
2 ek. liszt
kis ecet
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztából tíz cipót készítünk. A cipókat 25 cm átmérőjűre nyújtjuk, a zsírt kikavarjuk a liszttel és az ecettel, ezzel megkenjük a 10 lapot, majd egymásra rakjuk őket. Két órát pihentetjük. Utána kézzel téglalap alakúra kihúzzuk, tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük, fel¬tekerjük, majd kisütjük.
Forrás:Bacskiskun.hu