Kezdőlap Gasztro KÖMPÖCI HÁZI RÉTES

KÖMPÖCI HÁZI RÉTES

A kömpöci Süli Tiborné két évtizede foglalkozik rétessütéssel. Az alapokat Török Mihálynétól tanulta, de alakított az eredeti recepten: tésztájának varázsa a tejes alapban rejlik. Töltelékként a hagyomány szerinti mákot, almát, diót és a család kedvenceit, a meggyet, valamint a házi túrót használja. Összejöveteleken, családi rendez¬vényeken a rétes elmaradhatatlan befejezése a menünek.

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

1 l tej

4 db tojássárgája

kevés só

kevés cukor

1,3 kg liszt

A tészta kenéséhez:

50 dkg zsír

2 ek. liszt

kis ecet

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztából tíz cipót készítünk. A cipókat 25 cm átmérőjűre nyújtjuk, a zsírt kikavarjuk a liszttel és az ecettel, ezzel megkenjük a 10 lapot, majd egymásra rakjuk őket. Két órát pihentetjük. Utána kézzel téglalap alakúra kihúzzuk, tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük, fel¬tekerjük, majd kisütjük.

Forrás:Bacskiskun.hu