Kezdőlap Kiemelt Kun Köztársaság a Ludovikán

Kun Köztársaság a Ludovikán

Megjelent a Szeghy-Gayer Veronika és Zahorán Csaba által szerkesztett Kérészállamok. Átmeneti államalakulatok a történelmi Magyarország területén (1918–1921) című könyv a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában. Számos, rövid ideig létező „szakadár-állam” történetét dolgozza fel a könyv, amelyek a történelmi Magyarországon jöttek létre az első világháború után. Az Adriától, Burgenlandon, Szepességen át Székelyföldig sok miniállam története kerül bemutatásra.   

Ebben a kötetben jelent meg a Végső István (Clio Intézet) tanulmánya „A redempciós mozgalomtól a kun önrendelkezésig és vissza” címmel. A Kunszentmiklós és Kiskunhalas központokkal létesített Kun Köztársaság (1918-1919) történetét mutatja be a szerző. A kiskunsági kérészállam históriája egyfajta lenyomata a korszaknak a világháború, járványok, forradalmak, összeomlások idején.

A kötetet  szeptember végén, nagy érdeklődés mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Ludovika) John Lukács termében mutatták be Ablonczy Balázs, Hatos Pál és Zahorán Csaba történészek.