Kezdőlap Gazdaság Még tíz napig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket

Még tíz napig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket

Budapest, 2022. október 6. – Továbbra is zajlik a hazai népszámlálás internetes kitöltési szakasza. Az első öt napban 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőívet küldtek be. A népszámlálás online önkitöltési szakasza október 16-án zárul, addig azonban a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül mindenki önállóan is megválaszolhatja a kérdéseket.

Még tíz napig lehet önállóan, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Az idei összeírás első, online szakasza október 16-án zárul, akik addig nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, és akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket.

Csütörtök reggelig 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán öt nap alatt a címek 17 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,5 százalékot. A legelső kitöltött kérdőívet Budakesziről küldték be, míg a legnagyobb arányban Győrladamér településről érkeztek kérdőívek (a kitöltési arány meghaladja a 29 százalékot). 

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (17,9 százalék), a második Fejér megye (17,3 szálalék), míg a harmadik helyen Vas megye (16,7 százalék) áll. A városok esetében arányaiban Dunaújvárosból érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 19,7 százalék), a második Székesfehérvár (19,3 százalék), a harmadik Érd (18,9 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 15,6 százalék. A fővárosi kerületek közül a XVII. (20,1 százalék), a IV. (19,8 százalék), és a XV. kerület (19,2 százalék) áll az első három helyen – mondta el online sajtótájékoztatóján Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A népszámlálási kérdőív online kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérőlevélben szerepel. Aki esetleg elakad a népszámlálási kérdőív önálló kitöltése során, vagy kérdése merül fel, a nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdésekre, ezenkívül hívhatja az e célra létrehozott ingyenes, információs telefonszámot: +36–80–080–143.

A népszámlálás ügyfélszolgálatára eddig a legtöbb kérdés, megkeresés a kérdőív online kitöltéséhez szükséges belépési kóddal kapcsolatban érkezett. Sokan telefonáltak azért, mert nem találják a felkérőlevelet, de olyan is előfordul, hogy azért kérnek másik kódot, mert több lakás – például osztatlan közös telken lakók esetében – egy levelet/kódot kaptak. Új belépési kódot a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet igényelni, ügyfélkapus azonosítást követően. Az igénylés során az elektronikus űrlapon meg kell adni az igénylő e-mail címét, amelyre a kód meg fog érkezni, valamint azt a címet, amelyre a kérdőívet kívánja kitölteni. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, tud igényelni belépési kódot olyan rokona számára is, akinek nincs ilyen lehetősége – hívta fel a figyelmet Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

Több megkeresés érkezett az üresen álló lakásokkal kapcsolatban is. A KSH minden, tartós lakhatásra alkalmas lakás címére küldött felkérőlevelet belépési kóddal. Az üresen álló lakások esetében csak a lakáskérdőívet kell kitölteni, ami a tulajdonos feladata. Amennyiben valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon, a fent leírt módon.

Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív online kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. Azok, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, a közkönyvtárak számítógépeit térítésmentesen használhatják a kérdőív kitöltéséhez.

Mindenki, aki online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldését követően regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között. A nyereményjáték részletes szabályzata elérhető a nepszamlalas2022.hu/nyeremenyjatek címen.

A KSH 2022. október 1. és november 28. között népszámlálást tart, amelyben a részvétel a 2018. évi CI. tv. alapján kötelező. A népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. A népszámlálás során gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen azok megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat a KSH összesített formában hozza nyilvánosságra, semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével.

Október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet. Ezt egyedi belépési kód segítségével tudják elvégezni. A kódokat a KSH postán juttatja el a háztartásokhoz. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaság és a társadalom minden szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezet, európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan, alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.