Kezdőlap Gazdaság Milyen családi házakat keresnek most a vevők?

Milyen családi házakat keresnek most a vevők?

Az energiaáraknál az elmúlt hónapokban bekövetkezett változás leginkább talán a családi házak piacát érinti, ugyanakkor nem minden családi házat egyformán. De mely ingatlanok tulajdonosai számíthatnak nehezebbé váló értékesítésre és ereszkedő eladási árra?

Az ingatlanközvetítők megfigyelései szerint a kormány rezsivel kapcsolatos bejelentése után bontakozott ki az ingatlanvásárlók körében az a trend, hogy kíváncsiak lettek az ingatlanok rezsiköltségeire, megvizsgálják egy évre visszamenőleg a számlákat, kalkulálnak a fogyasztással, mielőtt belevágnának a vásárlásba. Ez nem kedvez a rossz energiahatékonyságú, nagy alapterületű családi házak eladói számára.

Ezért is fogalmazott úgy Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője, hogy a nagy alapterületű, energiatanúsítványt tekintve az alsóbb kategóriákba tartozó ingatlanok alól “kicsúszott a talaj”, megállt a piacuk, senki nem keresi őket. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tulajdonosok egyelőre nem hajlandóak szembenézni a változásokkal, így kitartják az ingatlanok árát, mivel még a korábbi árszintekhez igazodnak, így jelentős mértékben túlárazva kínálják azokat.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a korszerűtlen, felújítandó ingatlanok tulajdonosai még nem feltétlenül vették figyelembe a változásokat, vagyis azt, hogy kénytelenek lesznek nyomott áron értékesíteni ingatlanjukat.

Már csak azért is, mert a jövőben jelentősebb kínálatbővülés várható a családi házak körében, ha pedig jelentősen bővül a kínálat, az árcsökkenést hozhat – magyarázta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője, aki azt tapasztalta, hogy többnyire nagy, több száz négyzetméteres házak jelentek meg a piacon, miután kiderült, hogy emelkedni fognak az energiaárak.

Hozzátette, hogy, már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni.

Ő is úgy látja, hogy az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen korszerűsítési beruházás kivitelezhető. Ez véleménye szerint átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, melyet várhatóan nehezen lépnek majd meg az eladók.

Azt is hozzátette, hogy komoly igény lenne a vevők részéről a kisebb méretű, 50-70 négyzetméteres, korszerű házakra, de ilyenek nem nagyon vannak a kínálatban, vagy ha fel is bukkan egy-kettő, azok jelentősen túl vannak árazva. Az újépítésű ingatlanok iránt viszont erősen visszaesett a kereslet, egyrészt az árak emelkedése, másrészt a “zöldhitel” kivezetése miatt – jegyezte meg.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy az ingatlantulajdonosok nehezen fogadják el a számukra előnytelen piaci változásokat, több időre van szükségük, amíg reagálni tudnak a csökkenő keresletre. Számára úgy tűnik, hogy sokan “kivárásra játszanak”, abban reménykedve, hogy talán rendeződik a gazdasági és külpolitikai helyzet, és így hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Kitért a konkrét ingatlanpiaci árakra is, megemlítve, hogy jelentős szórással találkozunk például Dunakeszi és környéke esetében: újépítésű házat 80 millió forinttól találhatunk, míg a használt ingatlanok piacán 600-800 ezer forintos átlagár alakult ki, de a keresett lokációkban az újszerű ingatlanok négyzetméterára elérheti az 1 millió forintot is.

Az agglomeráció esetében mindezeken túl még megjelenik bizonytalanság az üzemanyagellátás és -árak kapcsán is, hiszen nagyobb távolságot kell megtenniük az ingázóknak, amely növeli a költségeiket, miközben a tömegközlekedés korántsem épült ki olyan szinten, mint a fővároson belül – tette hozzá Balla Frigyes.

A 22 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A közel 50 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 200.