Kezdőlap fesztivál Nyilvános projekt összefoglaló

Nyilvános projekt összefoglaló

A kedvezményezett neve:        Volvarber Kft.

A megvalósulás helyszíne:        6000 Kecskemét, Rezgő utca 2.

A projekt szerződés száma:     2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00091

A pályázati fejlesztés célja a 254.930.183,-Ft támogatás segítségévelegy technológiai áttöréssel járó innováció az olajjal szennyezett talajok környezeti kármentesítése és az olaj visszanyerése területén kifejleszteni egy olyan innovatív koncepciót, amely a jelenlegi tudományos / technológiai bizonytalanság elhárítására irányul egy nagy kapacitású, konténeres, hordozható technológia kifejlesztésével és az olajjal szennyezett talaj adott kritériumok szerinti homogenizálását végzi. Ezen felül alkalmas a 25% vagy afeletti olajtartalom 40-50%-ának rendkívül egyszerű és gazdaságos visszanyerésére is, így jelentősen megkönnyítve a rákövetkező remediációs folyamatot. A visszanyert olaj teljes mértékben újra hasznosítható.

A projekt szervesen kapcsolódik a kedvezményezett tevékenységéhez, mivel a Volvarber Kft. gyakorlatilag megalakulása óta az olajiparban tevékenykedik, illetve kapcsolatainak többsége olajipari jellegű. Ebből következően rálát az olajipart gyötrő komoly környezeti károkkal járó olajömlések történéseire, illetve azok hatásaira.

A fejlesztés eredményeként a következő berendezések fejlesztése valósult meg:

1.        Talajelőkészítő modul

Alkalmas különféle típusú talajok előkezelésére, az olajjal szennyezett talaj szemcseméret szerinti szelektálására, mely alapkövetelmény a SCORER (Soil Clenig and Oil Recovery technology for Enviromental Remediation) technológia esetében. Ez a kavitációs eljáráson alapú SCORER technológia esetében 8mm-nél kisebb talajszemcseátmérőt és a talaj homogenitását és megfelelő nedvességtartalmát jelenti. A modul önmagában arra is alkalmas, hogy az eredendően már magas, mintegy 25% feletti olajtartalmat minimális energiafelhasználás mellett akár 40%-kal csökkentse.

2.        Utókezelő / Vízvisszanyerő modul

A kezelt talajnak a későbbi hasznosítástól függően különböző kármentesítési kritériumoknak kell megfelelnie. Ez a modul lehetővé teszi a megtisztított anyag maradék olajtartalmának további csökkentését, és a felhasznált víz mintegy 50%-ának visszanyerését.

3.        Központi informatikai rendszer a teljes kármentesítési folyamatot monitorozza, elemzi és a meghatározott működési normáktól való eltérés esetén megfelelő beavatkozást eszközöl, valamint a napi könyvelési és naplózási műveleteket végez.

A pályázat során létrejött fejlesztések eredményeképp lehetővé vált számunkra, hogy integrált környezetkármentesítési szolgáltatásainkat ügyfeleink részére szélsőséges időjárási viszonyok és különféle talajtípusok esetén is megajánlhatjuk, mely tevékenységből származó bevétel biztosítja a pályázatban támasztott megtérülési elvárásokat.

A projektről bővebb információt a www.volvarber.hu oldalon olvashatnak.