Kezdőlap Események TALPRA MAGYAR! – BARANGOLÓS JÁTÉK PETŐFI ÉLETÚTJÁRÓL

TALPRA MAGYAR! – BARANGOLÓS JÁTÉK PETŐFI ÉLETÚTJÁRÓL

Talpra magyar! címmel invitálják barangolós, városfelfedező játékra az érdeklődőket a Petőfi200 emlékévhez kapcsolódóan. A kezdeményezéshez a Neumann János Egyetem is csatlakozott, amelynek rektora, dr. habil. Fülöp Tamás mutatta be a játékot október 20-án, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium diákjainak és a média munkatársainak.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében tartott eseményen jelen volt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Bánföldi Szilárd színművész is, aki az emlékévben Petőfi XXI. századi alakját személyesíti meg.

– Körülbelül négy évvel ezelőtt vetődött fel a gondolat, hogy Petőfi Sándor 200-dik születésnapja alkalmából – egy emlékév ünnepélyes eseményei keretében – idézzük meg a költő emlékét, és eközben valamennyi korosztálynak lehetősége nyíljon találkozni ezzel a csodálatos életművel. Petőfi élete minta volt, hiszen annak 26 éve alatt maradandót alkotott. Csupán hét év alatt írta meg 700, az utókornak fennmaradt versét. Ezek máig élvezhetők, érthetők, s olyan örökérvényűen aktuális dolgokról beszélnek, mint a szerelem, a természet, a hazaszeretet…

A megyei önkormányzat munkatársaiban felmerült a gondolat, hogy hívjuk életre a költőt. Focis zsargonnal élve leigazoltuk Bánföldi Szilárdot, aki a közösségi felületeken aktívan jelen van Petőfi Sándor megszemélyesítőjeként előadásaival, szavalataival… Azt szeretném kérni tőletek, hogy osszátok, mutassátok meg ezeket a posztokat a kortársaitoknak, hogy ők is figyelemmel forduljanak a költő életútja és költeményei felé – intézte szavait Rideg László a jelenlévő ifjúsághoz.

– Nem volt kérdés számunkra, hogy az egyetem is csatlakozik a Petőfi-emlékév programsorozatához. Nemcsak azért, mert Bács-Kiskun megye egyik felsőoktatási intézménye vagyunk, hanem azért is, mert hallgatóink nagy része a megyéhez kötődik. Hiszem azt, hogy feladatunk van abban, hogy ezt a közös kulturális örökséget együtt gondozzuk. Egyetemünk könyvtára és információs központja egy nagyon gazdag programsorozattal készült. A napokban egy rendhagyó irodalomórával indítottuk útjára a programsorozatot, ahol kiállítással és irodalomelméleti előadással is megelevenítettük Petőfi életútját. Szeretnénk más programokkal is ünnepelni: illusztrátori pályázatot hirdetünk, amelyen belül egy-egy vershez, vagy annak részletéhez kérünk majd rajzokat, grafikákat. A beérkezett műveket szakértő zsűri bírálja el és a legjobbakból kiállítást is tervezünk. Készülünk egy fotó- és videó pályázattal is Mit jelent ma számunkra Petőfi címmel.

Néhány szóban dr. habil. Fülöp Tamás ismertette a Talpra magyar! játék lényegét is:

– Ez egy jó lehetőség számunkra, hogy az egyetem olyan megyei gyűjteményekkel, közművelődési intézményekkel erősítse a kapcsolatát, ahol valamilyen Petőfi-emlékhely található. Szeretnénk megmozdítani, barangolásra biztatni a megyében lakókat.

A játék során a költő életének meghatározó helyszíneit felkeresve összesen öt pecsétet kell összegyűjteni egy füzetbe. Ezek a Petrovics Mészárszék Dunavecsén, a János Vitéz Látogatóközpont Kiskőrösön, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a kunszentmiklósi Virágh-kúria, valamint a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás. A begyűjtött pecsétekkel megtelt füzetet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat (6000 Kecskemét, Deák Ferenc-tér 3.) címére kell visszaküldeni 2023. március 20-áig. A beküldők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.