Kezdőlap Interjú 30 ÉVES A SZIMIKRON KFT

30 ÉVES A SZIMIKRON KFT

Az idei esztendőt értékelve, sikerült-e teljesíteni a kitűzött célokat, realizálni a tervezett árbevételt, és folytatódott-e a vállalat életében tapasztalható, immár évtizedek óta tartó fejlődés?

Azzal kezdem, hogy SZIMIKRON Kft. ez évben ünnepli 30. születésnapját. Nagy eredménynek tartjuk, köszönet érte a cég minden dolgozójának, vevőinknek, beszállító és szolgáltató partnerünknek.

A gyár, a cég az elmúlt 30 évben Magyarország, a térség meghatározó precíziós gépelem gyártója. Fő termékünk – Magyarországon egyedüli gyártóként – a golyósorsó, amely a többi gyártmánnyal, saját fejlesztésű esztergatokmánnyal és a szerszámrevolverrel együtt nagyobb részt határon túli vevőkhöz és az ő gépeikbe beépülve a világ minden tájára eljut. Nem túlzás, hogy SZIMIKRON az európai piacon is elismert gyártó céggé vált. A cég vezetői büszkék arra, hogy a 30 évet folytonos fejlődés jellemezte, legalább 60 családnak ad munkát, jó megélhetést a vállalat, jelentős adót fizetett a nemzeti és az önkormányzati kasszábaBár a nemzetközi gazdaságban egyre viharosabb a helyzet, de előre láthatólag SZIMIKRON 2022. évi árbevételi célja is teljesülni fog.

2.Milyen üzleti filozófia, vezérelv mentén haladva látták el a feladataikat?

SZIMIKRON működésének középpontjában mindig a vevői elégedettség, a minőség és a munkatársak állnak. Minőség politikánk mottóját Juran professzortól kölcsönöztük: “Mindig hinni kell abban, hogy a munkát jobban is el tudjuk végezni.” A folyamatos innováció is kulcskérdés, a fejlesztéssel nem lehet megállni, SZIMIKRON mérnökei, munkatársai folyamatosan dolgoznak a termékek, a technológia fejlesztésén, ezt vevőink – melyeknek döntő része nagy nemzetközi vállalat – is megkövetelik. Igyekszünk a szigorú technológiai és minőségi követelmények mellett jó légkört is fenntartani.
 

4.Melyek voltak az idei esztendő legkiemelkedőbb eredményei?Bővült-e a cég (export/import) partnereinek a száma?

A covid helyzet, az általa a nemzetközi kereskedelemben fellépő logisztikai, szállítási problémák alapvetően átalakították a globális értékláncokat. Az európai ipari szereplők, a nagy OEM-ek keresik a közelebbi, gyakran közép európai beszállítói lehetőségeket. Mi is folyamatosan új piacok, új partnerek után kutatunk, ennek eredményeként az elmúlt 1-2 évben több tucat új üzleti kapcsolatot sikerült kialakítani, többnyire határon túli partnerekkel. SZIMIKRON árbevételének több, mint fele az exportból származik. Arra vagyunk büszkék, hogy termékeink minősége, szállítási biztonsága és magas szintű mérnöki szolgáltatásaink miatt a legnagyobb vevőinkkel, partnereinkkel több évtizedes kapcsolat alakult ki, rendre bevonnak az új termékek fejlesztésébe is. 

5. Milyen fejlesztéseket terveznek, mik valósultak meg az elmúlt évben?

Nem könnyű évet fogunk zárni, az alapanyagok, energia beszerzési költségek mindenkit érintenek. Ez a helyzet nálunk is, mint minden vállalkozásnál kikényszeríti a takarékosságot, a folyamatok ésszerűsítését, az energia takarékosságot is eredményező korszerűsítést. Fontos, hogy a kormányzat is több gazdaság védelmi támogatási programot indított, gondolok például energetikai korszerűsítésre, vagy a kamara által javasolt hitel moratórium és kamat plafon bevezetésére.
Folyamatos a gyártmányaink fejlesztése, fő termékünk, a golyósorsó esetében egyre változnak a vevői igények. Az ipari gépek teljesítménye, sebessége egyre  növekszik, ezzel lépést kell tartani. Informatikai területen is folyamatos a fejlődés, illetvetechnológiai, energetikai korszerűsítéseket is tervezünk, ezeknél számítunk a kormányzati KKV-kat támogató programokra. Szeretnénk a piacainkat és árbevételünket is jelentősen bővíteni, ennek érdekében ígéretes projektekről tárgyalunk. Nem kis kihívásnak tűnik jelenleg a bővítéshez szükséges tapasztalt szakemberek megtalálása.

7.A vállalkozás több évtizede eredményesen működik, elismerik a cég teljesítményét, s élen jár az innováció területén is. Mi az a cél – a tenni akarás és alkotás öröme mellett – ami továbbra is motiválja a cég vezetőit, miben rejlik a sikeres működés titka?

SZIMIKRON ez évben 30 éves, 1992-ben alapítottuk társaimmal, kollégáimmal, Kertész József az, aki oroszlán részt vállal a cég vezetéséből. Az elmúlt évtizedben kineveltünk egy új, fiatal vezetői gárdát, akik ma már jó színvonalon képesek a területüket irányítani, rájuk hosszú távon számítunk. A cég alkalmazotti létszáma 40-50 között mozog, közülük jó néhányan a kezdetek óta itt dolgoznak, de egyre több a fiatal kolléga. A munkát végig magas szintű igényesség jellemzi, a műszaki fejlesztési projekteket egyetemi szakemberekkel végeztük, említendő Tajnafői József professzor úr, akivel a közösen szabadalmaztatott tokmány programot vittük sikerre. Szintén fontos, hogy a tulajdonosok a keletkezett nyereséget visszaforgatták a fejlesztésekbe. Jó érzés, hogy az a műszaki kultúra, érték, ez a rendszer, amit létrehoztunk, tovább képes eredményesen működni. 

8. Milyen, a jövőben hasznosítható projekten dolgoznak jelenleg?

Van néhány olyan termék fejlesztési projektünk, amelyekből reményeink szerint komoly üzleti sikerek lehetnek a következő egy-két évben, de ezekről még korai lenne beszélni.

11. A vállalat életében fontos szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás. Milyen programokhoz csatlakoztak ebben az évben?

 A cég ügyvezetői több társadalmi feladatot, funkciót látnak el, magam a BKMKIK elnöke vagyok. Ezen kívül a lehetőségekhez képest jótékony célokat támogatunk, részt veszünk a duális képzésben, a Neumann János Egyetem hallgatói számára különböző szakmai támogatást adunk.

12. Hosszabb távlatokban előre tekintve – akár öt évben gondolkodva – mi jelenti a cég legfontosabb célkitűzését?

A múltunk nagyrészt meghatározza hosszabb távú víziónkat. Továbbra is élen járó műszaki kultúrát megvalósítva olyan termékeket kínálni a térség és az EU piacán, amely magas színvonalon elégíti ki vevőink igényeit. Mindezt gazdaságilag fenntartható módon, a munkatársaknak biztos, nyugodt jövedelmet kínálva.