Kezdőlap Gasztro 5 tévhit a professzionális kávégépekkel kapcsolatban

5 tévhit a professzionális kávégépekkel kapcsolatban

Budapest, 2022. november 28. – Egy professzionális kávéfőzővel bátran
kísérletezhetnek otthon a kávézás szerelmesei. Néhány dolgot azonban célszerű szem előtt tartani annak érdekében, hogy biztosra menjen az ember. A Sage összegyűjtötte az 5 leggyakoribb tévhitet a professzionális kávéfőzőkkel kapcsolatban. Ezek leküzdésével biztosan közelebb kerülhetünk a tökéletes, ideális ízvilágú kávék elkészítéséhez.

  1. Nem csinálnak automatikusan jó kávét

  2. Sokan azért döntenek a karos kávéfőzők mellett, mert szeretnének kávéházi minőségű
    kávékölteményeket fogyasztani otthon. Az igazság az, hogy ezeken a gépeken számtalan
    paraméter állítható, éppen ezért valóban ismerni kell a kávékészítés minden lépését. „Egy
    kávéházban általában képzett baristák dolgoznak, akik sok időt töltöttek el a kávékészítés
    fortélyainak elsajátításával. A kávéházakat idéző kávéköltemények elkészítéséhez érdemes
    először megtanulni az alapokat, éppen ezért a Sage a Kávétársasággal közösen home
    barista képzést indított” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.
  3. Nem csak a megfelelő kávébab kiválasztásán múlik minden

  4. Elterjedt tévhit, hogy az ízletes kávé elkészítése csak a megfelelő kávéfajta kiválasztásán
    múlik. Kétség nem fér hozzá, valóban fontos, hogy a kiválasztott kávébab ne legyen
    szemetes és hogy megfelelően meg legyen pörkölve. De legalább ugyanilyen lényeges,
    hogy a leforrázás előtt mennyire egyenletes, illetve, hogy mennyire finom vagy durva a
    felhasználni kívánt kávéőrlemény.
    Éppen ezért érteni kell a kávéőrlőhöz is, ami legalább 30 féle őrlési finomságban képes
    őrölni a kávészemeket. Egy különálló, tehát nem a karos kávéfőzőhöz tartozó Sage kávéőrlő
    akár ennek a duplájára is képes lehet. A kúpos rendszerű kávéőrlő legfontosabb előnye a
    kávédarálóval szemben, hogy működés közben nem keletkezik hő benne, azaz nem
    károsodik a kávé őrlés közben.
  5. Nem mindegy milyen forró vízzel készítjük

  6. Még tartja magát a tévhit, hogy mindegy milyen forró vízzel készül a kávé, csak meleg
    legyen. Ha ez igaz lenne, akkor a professzionális karos kávéfőzőknél nem lehetne beállítani
    a víz hőmérsékletet. „A kávé egészen más ízű lesz akkor, ha 93, vagy akkor, ha csak 91
    Celsius fokos vízzel készítjük el. Éppen ezért a vízhőfokkal is rengeteg a kísérletezési
    lehetőség, egyenesen öröm vele játszani. Aki pedig megtalálja a kedvenc beállítását, az
    otthon rendszeresen elő tudja állítani ugyanazt a megszokott minőséget” – jegyezte meg a
    Sage termékmenedzsere. Hozzátette: az automata kávéfőzőkkel szemben a karos
    készülékeknél be lehet állítani az előáztatás és főzés optimális idejét.
  7. Nem mindegy milyen erősen tömörítünk

  8. Sokan azt gondolják, hogy nem igazán van jelentősége annak, hogy mennyire erősen
    tömörítjük össze a kávéőrleményt. Ez sajnos nem állja meg a helyét, ugyanis a legtöbb
    kávéfajta elkészítésénél pontosan megadják, hogy milyen erővel kell elvégezni a tömörítést,
    vagyis a tamperálást. Ha valaki bizonytalan ebben, akkor érdemes olyan karos kávégépet
  9. választania, amely beépített félautomata tamperrel van ellátva. Tömörítés után ugyanakkor a felesleges kávét célszerű eltávolítani, majd újra lemérni a kávémennyiséget főzés előtt.

  1. Rendszeresen kell tisztítani

  2. Sajnos a karos kávéfőzőkről sokszor azt gondolják, hogy nem szükséges őket gyakran
    tisztítani. Ezzel szemben már az sem mindegy, hogy milyen vizet teszünk bele.
    Általánosságban elmondható, hogy ásványvízzel szigorúan tilos feltölteni őket. Ha
    szeretnénk őket megkímélni a vízkőtől, akkor érdemes inkább szűrt vizet használni a
    kávéfőzéshez. A rendszeres vízkőtelenítésnek kiemelt jelentősége van, emellett nagyon
    fontos, hogy tisztán tartsuk a kávéfőzőt, hiszen ez alapvetően befolyásolhatja az elkészíteni
    kívánt kávék ízét.
    „Egy professzionális kávéfőző valójában egy lehetőség arra, hogy otthon páratlan ízvilággal
    rendelkező kávékat készítsünk. Érdemes kísérletezgetni vele, kipróbálni a gép határait,
    illetve tesztelni a saját ízlésünket. Egy automata kávéfőzőnél számtalan paraméter nem
    állítható, a karos kávéfőzők tehát megadják nekünk a kísérletezgetés szabadságát” –
    hangsúlyozta Simon László.

  3. Sage

  4. A Sage márka 2018-ban váltotta fel a Catler márkanevet, de az innovációs és gyártási háttér nem változott. A prémium kialakítású kisháztartási gépek hazája továbbra is Ausztrália, azon belül a Breville-csoport, amely minden egyes készülék megalkotásakor a hosszú élettartamot és a vásárlók használat közbeni maximális komfortérzetét tartja szem előtt. Ez teszi a Sage készülékeket időtállóvá és klasszissá, legyen szó grillezésről, mixelésről, vagy kávéfőzésről.