Kezdőlap Kiemelt AZ AVARÉGETÉSSEL ÁRTUNK A KÖRNYEZETÜNKNEK!

AZ AVARÉGETÉSSEL ÁRTUNK A KÖRNYEZETÜNKNEK!

AKKOR MIT CSINÁLJUNK A LEHULLOTT FALEVELEKKEL?

Az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti.

Bár 2021 január 1-jétől a zöldhulladék égetése országosan tilos és hiába van benne a köztudatban, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe, mégis sokan ragaszkodnak az égetéshez és ódzkodnak a növényi hulladékok komposztálásától gyakran téves információkra, tévhitekre támaszkodva.

Az égetés helyett jó megoldást jelent a kompolsztálás.

Komposztálni egy vödör méterű, akár lakásban is használható komposztálóban is lehet. Sokféle ilyen berendezést lehet vásárolni, de házilag is készíthetünk. Jelentős szakirodalom áll rendelkezésre, így bárki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb módját. Kis kertben pedig akár egyetlen négyzetméter terület elég ahhoz, hogy egy család minden komposztálható termékét elnyelje.

Azonban a lombok őszi lehullása után azokat nem célszerű azonnal a komposztra rakni. Az összegereblyézett lombokat a kert egy sarkába kupacolva vagy egy fémhálóból hajlított hengerbe halmozzuk. Egy-két hónap alatt a tömörödés és a meginduló bomlási folyamatok miatt száraz térfogata akár 10%-ára csökken, ami ekkor már könnyen rárakható a komposztra.

Forrás: levego.hu

Kép: illusztráció