Kezdőlap Kecskemét Fények hősöknél, áldozatoknál, nagyjainknál

Fények hősöknél, áldozatoknál, nagyjainknál

ények hősöknél, áldozatoknál, nagyjainknál

Mert ha nincsen halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadott fel.” (I. Korintus levél:15:13) A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület 14 éve foglalkozik régi sírok, 12 éve hadisírok rendbetételével, az elesettek emlékének ápolásával. Idén is gyertyákat, mécseseket gyújtottak a tagjaik a különböző síremlékeknél, emléktábláknál, kopjafáknál. 

A Pásztortűz Egyesület 12 éve ápolja az elhunyt első és második világháborús katonák, hadirokkantak emlékét. A kiskunhalasi római katolikus temető 11. parcellájában lévő területen az első világégésben a frontokon elesett halasiak, az itteni hadikórházakban és hadifogolytáborban elhunytak valamint meghalt hadirokkantak nyughelyei vannak. 2010 óta hívja fel az egyesület a figyelmet erre, és nagy öröm, hogy azóta magánszemélyek és civilek is időnként ápolják az itteni sírokat. 

A kiskunhalasi új református temető 2. parcellájában a második világháborúban elesett halasiak, a városban a háborús cselekmények miatt elhunytak és az ’56-os sortűz áldozatai találhatóak. Az egyesület 2011 óta igyekszik rendbe tartani a területet. Idén egy nagyobb rendbe tételre volt szükség, amit Végső István útmutatásai alapján Monda Margit és Pásztor Gergely végeztek el.  

A „nemzet mindenese” Fáy András (1786-1864) kopjafájánál is fejet hajtottak. A Pesti Hazai Első Takarékpénztár létrehozója kiskunhalasi emlékhelye a Bajza utcában található. 

A málenkij robot áldozatainak állított emléktáblánál az elhurcolt halasi polgári és katonai személyekre emlékeztek. A 2016-ban, a kiskunhalasi vasútállomásnál állított emléktábla mementója az 1944 végétől a szovjetek által elhurcoltaknak.

A római katolikus temető főbejáratánál található Czurda sírkerthez is kerültek mécsesek. Az egykori gyógyszertáros dinasztia meghatározó jelentőségű volt az 1945 előtti Halas város közéletében. Pár éve a Pásztortűz Egyesület igyekezett szakemberek és a család segítségével rendezni az olykor elhanyagolt sírkertet és környezetét.