Kezdőlap Interjú HATVANI CSALÁD:Összetartás, előrelátás és együttgondolkodás

HATVANI CSALÁD:
Összetartás, előrelátás és együttgondolkodás

Kecelen a Hatvani család jó példa arra, hogy együtt még a legnehezebb helyzetben is talál kiutat egy összetartó család. Az elmúlt évtizedekben a Hatvani család saját cégén, az Integrál- Hat Kft.-n belül a mezőgazdaság több szegmensében is letette már névjegyét. A nehéz gazdasági helyzetekben, a nem várt betegségek idején is együtt, egymást támogatva sikerült legyőzniük az akadályokat. Bíznak benne, hogy a napjainkat sújtó energiaválságot, pénzügyi nehézségeket is sikerrel átvészelik.

Dinamikus fejlődés
Az Integrál-Hat Kft. története a kilencvenes évekig nyúlik vissza, amikor is az alapító Hatvani Gábor és felesége, Marika már egyéni vállalkozóként foglalkozott vízi szárnyasok bérnevelésével. Később, 2004-ben alapították meg társas vállalkozásukat, Integrál-Hat Kft.-ét, melybe az évek alatt a fiúk, Gábor, Árpád és Zalán is bekapcsolódtak.
A cég szolgáltatási köre folyamatosan bővült, reagálva a megrendelői igényekre, felismerve a piaci lehetőségeket. Jelenleg a cég a vízi szárnyasok bérnevelése mellett sertéstelepet, fuvarozócéget működtet, saját tápkeverő üzemben tápgyártással
foglalkozik, valamint saját lovasfarmot és szabadidőparkot tudhat magáénak.


Összetartó csapat


A vállalkozás egykoron egy személlyel, Hatvani Gáborral indult útjára, mára a dolgozói állomány eléri a negyven főt. Minden családtag más-más üzletágat vezet, de a cél közös, és mindig segítik egymást. A szülők viszik a libák bérnevelését, Gábor a szülőpár állomány részt, Árpád a fuvarozócéget, Zalán a sertéstelepet és a lovastanyát.


Állattartás


A Hatvani család 1994-től foglalkozik állattartással, kezdetben víziszárnyasok tartásával, bérneveléssel. Az évek alatt változó intenzitással foglalkoztak kacsákkal és libákkal, reagálva az adott időszak piacon bekövetkezett változásaira. A három évtized
alatt többször okozott komoly problémát számukra a madár-influenza, de szerencsére eddig mindig sikerült átvészelni a nehézségeket.
Egy francia céggel együttműködve ma már a keltető rész Balotaszálláson található, a szülőpár állomány pedig Kecelen. Onnan veszik át a naposállatokat, majd kiosztják a nevelő telepekre, innen kerülnek a 14–24 napos tömésre.


Sertéstelep


2015-ben korszerű technológiákkal berendezett sertéstelepet is létesítettek. A DanBred genetikájú 660 egyedszámú kocaállomány mellett, évi 20.000 a vágósertés kibocsájtása a telepnek.


Tápkeverő üzem


2004-ben saját tápkeverő üzem vásárlásával egészült ki a gazdaság, ahol azóta is tápgyártással és terményfelvásárlással foglalkoznak.
Ezek egyrészt a saját szükségleteiket fedezik, de eladásra is kerül belőle. A létesítményt közben modernizálták, felújították.

Fuvarozás


A cég profilja – a gazdaságosság és hatékonyság jegyében – kiegészült fuvarozással, mely a tápértékesítésben és az élőállat- szállításban van jelen.


Hatvani Lovastanya


A család 2012-ben hozta létre a Hatvani Lovastanyát, mely helyet ad az általuk alapított Négy Láb Kesely Lovasakadémia Sportegyesületnek is. A lovastanya szakmai vezetője Hatvani Zalán felesége, dr. Hatvani Csilla.
A családban a lovas kötődés és elhivatottság nagy múltra tekint vissza. Hatvani Gábor kettes fogathajtóként országos bajnok volt,
felesége Marika fogathajtó versenybíróként, és a Duna-Tisza közi régió Fogathajtó Szakágának elnökeként segítette a hazai lovasszakmát. Hatvani Zalán gazdasági agrármérnök, hippológus-lovastanár, lovasiskolai oktató-futószárazó, lovaskaszkadőr,
a keceli Hagyományőrző Lovaskör tagja. Dr. Hatvani Csilla agrármérnök, szaporodásbiológiai szaktanácsadó, hippológus-lovastanár, lovastúravezető.
A Lovastanya a várostól egy kilométerre, az 54-es főút mentén található. A 10 hektáros területen, 11 boxos istálló,téliszállásokkal ellátott karámok, legelők biztosítják az ott tartott lovak kényelmét. Az 5 patkós minősítéssel rendelkező lovarda fő profilja a lovas oktatás, lovastúrák-, lovastáborok szervezése, a lótenyésztés és a bértartás. A környéken egész évben kiválóak a feltételek a terep-, és túralovagláshoz. Vizsgáztatott iskolalovak, fedeles lovarda és szakképzett lovasoktatók várják a lovaglás iránt érdeklődőket.
A Négy Láb Kesely Lovasakadémia Sportegyesület idén szeptemberben – hagyományteremtő céllal – első alkalommal rendezett országos lovastusa versenyt, mely 3 versenyszámból áll: „A” szintű díjlovas program bemutatásból, díjugratásból, és
egy úgynevezett „cross” pálya lelovaglásból.


Hatvani Szabadidőpark


A családi vállalkozást végül, de nem utolsó sorban a Hatvani Szabadidőpark teszi teljessé, mely helyi rendezvények, esküvők színvonalas helyszíne.


Újabb kihívások


A Hatvani család sok nehéz időszakot átélt a közel 30 év alatt, de mindig találtak kiutat. Bíznak benne, most így lesz. Napjainkban nincsenek könnyű helyzetben, talán minden eddiginél nagyobb szükségük lesz az összetartásra. A koronavírus járvány miatt
egyébként is visszaesett az exportjuk, majd a madárinfluenza sújtotta újból a céget. Mindehhez jött most a gazdasági visszaesés, a tízszeresére emelkedett energiaárak. A cél, hogy megtalálják az optimális egyensúlyt, hogy mit érdemes tovább működtetniük, és mit nem. Mely szegmensekre kell nagyobb hangsúlyt fektetniük, a jövőben melyek biztosíthatják a nyereséges működtetést, a cég fenn maradását, a család megélhetését.


Együtt a család


A Hatvani család tagjai a gazdaság más-más szegmensében dolgoznak, de a szálak gyakran összeérnek. A közös munka mellett fontosnak tartják a családi összejöveteleket. Karácsonykor mindenki közös asztalhoz ül. Hat unoka közül négy fiú, kettő lány. A
nagyobbak már egyetemre járnak, a legkisebb viszont még kisiskolás. Nyáron pedig egy hetet mindig együtt töltenek a nagyszülők az unokákkal a Balatonnál.


Társadalmi felelősségvállalás


A Hatvani család tagjai mindig is lokálpatrióták voltak, Kecelen számos rendezvényt és szervezetet támogatnak. A sort kezdhet-nénk a focicsapattal, a kézilabdacsapattal, az egyházzal, a tűzoltókkal, polgárőrökkel, mozgáskorlátozottakkal, a nemzetközi virág-
kiállítással és a lovas rendezvényekkel, és persze a karácsonyi időszakban az adományosztásokból is aktívan kiveszik részüket. Több évben is a rászorulókat és a mozgáskorlátozottakat kacsahússal ajándékozták meg. Hatvani Gáborné elnöke a
német kisebbségi önkormányzatnak, csoportvezetője a helyi Máltai Szeretetszolgálatnak. Ezen tisztségei révén is számos karitatív megmozdulásban számíthattak rá. Például a német önkormányzatnál felújíttattak két útszéli keresztet, illetve a temetővel szemben lévő kálvária szobrokat.


Jövőbeli tervek


A cég számára a fő profil az állattenyésztés, e téren szeretnének továbbra is meghatározó lenni a régiós piacon. A sertéstenyész-tés mellett a tápgyártást szeretnék még fejleszteni, ahogyan a lehetőségek engedik.