Kezdőlap Zenei élet Inspirations: Brahms, Chopin – Boros Misi

Inspirations: Brahms, Chopin – Boros Misi

A lassan huszadik évébe lépő csodagyerek-virtuóz Boros Misiből a szemünk előtt lett Boros Mihály: egy országjáró, ünnepelt zongoraművész – kinek a napokban stúdióalbuma is megjelent a Hungaroton kiadó gondozásában.

A 2003. április 11-én Pécsett született Boros Misi négyévesen kezdett zongorázni, zenei tanulmányait hatéves korában kezdte a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában. Nyolcéves korától a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola Különleges Tehetségek Osztályának hallgatója; lett – majd miután 2014-ben megnyerte a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató első évadát, 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Osztályába. 2020-ban, 17 éves korában a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban érettségizett. 2020 óta a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola BA hallgatója.

Eredményeit díjakkal és versenygyőzelmek egész sorával ismerték el. Boros Misi nyolcéves kora óta minden hazai verseny korcsoportjában győzött – de nyert Rómában, Milánóban és Párizsban is. 2013-ban több mint háromszáz jelentkező közül választotta ki a világhírű zongoraművész: Lang Lang a tizenkét gyermeknek tartott nemzetközi kurzusára. Itthon 12 évesen a Zeneakadémia nagytermében mutatkozott be, a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével – és 2015 januárjában debütált, a legnagyobb művészeknek koncerthelyszínül szolgáló New York-i Lincoln Centerban az Avery Fisher Hallban.

2015. decemberben az Armel Operafesztivál különdíjasaként lépett fel Zürichben a Tonhalléban, egy évvel később, 2016 novemberében önálló estet adott a Művészetek Palotájában, 2016-ban ő adta a franciaországi Châteauroux városában rendezett Lisztomanias Zongorafesztivál nyitóhangversenyét. Tizenhét éves korára közel háromszáz koncerten lépett fel a világ különböző koncerthelyszínein: több mint 20 zenekarral és karmesterrel – miközben résztvevője volt a világ legrangosabb kurzusainak.

2017-től kezdődően Bogányi Gergely a mentora, akivel közös koncerteket is adtak – Boros Misi pedig abban a megtiszteltetésben is részsült, hogy 2020-ban: 17 évesen 17 állomásos országos turnéra indult, a Filharmónia Magyarország szervezésében; ennek keretében többek között Kecskeméten is ízelítőt kaphattunk nem mindennapi tehetségéből.

Most pedig új Hungaroton albumát hallgatva is gyönyörködhetünk tiszta és költőien kifejező játékában. Boros Misit korán megismerte az egész ország a televízión keresztül, és tanúi voltunk annak is, ahogyan a briliáns képességű csodagyerekből fokról-fokra egy érett hanglemez-művésszé vált.

Szólóalbumát két merőben más egyéniségű és zenei világú, de hozzá egyaránt közel álló romantikus mester: Johannes Brahms és Fryderyk Chopin darabjaiból állította össze. A lemez a nem feltétlenül zongoraműveiről közismert Brahms 1861-ben szólózongorára komponált félórányi Handel-variációival kezdődik – melyet megjelenése idején kortársai, közük a kor ünnepelt piano-virtuózai: Clara Schumann és Liszt Ferenc, sőt az ellenlábas Richard Wagner is szuperlatívuszokkal illetett. Életrajzírója: Swafford pedig egyenesen „Beethoven óta a legszebb zongoravariációkként” említi.

A talán kevésbé ismert és sokak számára talán felfedezésként is szolgáló Brahms-mű ellenpólusként Chopin különböző korszakaiból származó, közkedvelt és jóval kisebb lélegzetvételű darabjait vette fel Boros Misi. Így e merítésben két keringőt – “Grande valse brillante” és “Valse brillante”; két Nocturne-t is hallunk; valamint egy-egy Impromptu, Fantasy-Impromptu, Ballada, és Berceuse is szerepel a költői érzékenységgel feljátszott, végig lebilincselő és színeivel is szórakoztató műsorban.

Inspirációiról, a lemezkészítés során megvalósított szándékairól így beszélt a művész: „A monumentális variációk mellé ellenpontozásként állítottam a látszólag könnyedebb, de valójában zenei tartalmában mély Chopin darabokat. Brahms zenéje könnyedén súlyos, Chopiné súlyosan könnyed.”

(Komlós József JR)