Kezdőlap Zenei élet Mozart: Kettősversenyek – Capella Savaria, Kalló, Paulik, Papp, McGegan

Mozart: Kettősversenyek – Capella Savaria, Kalló, Paulik, Papp, McGegan

A Capella Savaria – és a korhű magyar együttessel a Hungaroton hanglemezkiadónál immáron negyedik évtizede együtt dolgozó világhírű karmester: Nicholas McGegan egy szép új megjelenéssel folytatja közös Mozart sorozatát.

Most már talán minden további magyarázat nélkül beszélhetünk sorozatról: melyet a Capella Savaria 2017-ben a Hungarotonnál Wolfgang Amadeus Mozart hegedűversenyeinek összkiadásával indított, aztán e sorban két éve jelent meg „Szerenádok” című albumok – most pedig három kettősversennyel hívják fel magukra a figyelmet, és örvendeztetik meg a zenebarátokat.

Három kettősversenyt említettem – és nincs itt semmi tévedés, hiszen a jól ismert sikerdarab: az 1779-ben hegedűre, mélyhegedűre és zenekarra komponált Esz-dúr Sinfonia Concertante K.364/320d és az ugyancsak közismert: két hegedűre és az 1774-ben ugyancsak fúvósokkal kiegészített teljes zenekarra íródott C-dúr Concertone K.190/186E mellett egy igazi ritkaság is felcsendül ezen a lemezen.

Ez pedig a hegedűre, zongorára és zenekarra – az előző kettő közötti időszakban: 1778-ban készülő, de be sosem fejezett;hegedűre, zongorára és zenekarra tervezett D-dúr Concerto K.Anh.56/315f első – igazán monumentális: tizenöt perces – tételének rekonstrukciója. Ezt Robert D. Levin készítette el a fennmaradt kéziratos töredékekből. “Egy ilyen betoldás akkor ideális, ha a komponista minden ütemben Mozartos hangzást tud elérni, valamint ha retorikai és szerkezeti téren egyaránt egyfajta egyensúlyérzetet teremt – márpedig ez nem kis kihívás.” – írta változatáról a híres amerikai zenetörténész-zongorista.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki – nagy sikerrel és sokakkal megszerettetve az autentikus előadói gyakorlatot. Friss, energikus, erőteljes arculatú, élvezetes hallgatnivalót kínáló kettősversenyeik pedig ismét képesek új megvilágításba helyezni az itt felvett darabokat.

Az első két darabban hegedű-szólistaként az együttes koncertmesterét: Kalló Zsoltot, még mélyhegedűn illetve hegedűn az Orfeo Zenekar világjáró szólamvezető-szólistáját: Paulik Lászlót halljuk. Kettejük rugalmas, színes és virtuóz játéka együtt él a Nicolas McGegan karmester irányításával mindvégig kiválóan muzsikáló zenekarral – igazán felszabadult és örömteli pillanatokat szerezve a lemez hallgatóinak.

A műsor végén pedig érkezik a slusszpoén Kalló Zsolt technikás hegedülésével és a Kecskeméten élő, tanító és alkotó Papp Rita csembaló- és zongoraművész ugyancsak nagyszerű forte-piano szólójával. Igazi poénként zárja le ez a felfedezés a Capella Savaria élvezetes új Mozart megjelenését. Mely sorozat reméljük, hogy hamarosan folytatódik.

Komlós József JR