Kezdőlap Zenei élet Simon Izabella és Várjon Dénes: A francia album

Simon Izabella és Várjon Dénes: A francia album

A Hungaroton hanglemezkiadó megint egy színvonalas – a nemzetközi repertoárból építkező különleges zenei csemegével jelentkezik. Simon Izabella és Várjon Dénes újabb négykezes zongoralemeze ugyan ismert darabokat rejt – de itt hallott formájában minden tekintetben valóban különleges előadásban.

Az itt hallható három nagyszerű századfordulós francia zeneszerző óriás: Maurice Ravel (1875-1937), Gabriel Fauré (1845-1924), és Claude Debussy (1862-1918) ugyan kortársai voltak egymásnak – de zenei indíttatásuk más forrásokból táplálkozott. A Debussy-vel együtt a XX. század eleje legnagyobb francia komponistájaként jegyzett Fauré darabjaiban különös ízekkel keveredik a romantika és a klasszicizmus – míg pályatársát az impresszionista jelzővel szokás illetni, éppúgy, mint Ravelt.

Az idős mester e-moll vonósnégyese legkésőbb befejezett darabjaként maradt ránk: nem sokkal halála előtt vetette papírra és annak lassú tételéből még maga készítette el négykezes zongoraletétet – míg az azt közrefogó másik két tételt a legendás zongoraművész: Alfred Cortot írta át. A négykezes világelső felvételét Simon Izabella és Várjon Dénes játékában ezen a lemezén halljuk először.

Raveltől a Lúdanyó meséi is több változatban készült el, mint ahogyan Debussytől a Hat antik sírfelirat és a Kis szvit is – de a négykezes zongoraváltozatot hallani a legritkábban: úgy jelen lemez e tekintetben a meglepetésszámba megy a zenerajongók nagy többsége előtt is.

Simon Izabella és Várjon Dénes előadásaiban mindvégig jelen van a kiegyensúlyozottság és harmónia – mely nem csak azt jelzi, hogy itt most egy művészházaspár játékában gyönyörködhetünk, akik művészetükben is kiteljesítik a másik egyéniségét. De arról is plasztikus képet kapunk, hogy két egymásra figyelő kimagasló képességű művész játssza el ezeket a darabokat kifinomult tónusokkal, mindvégig lenyűgöző érzékenységgel és intim költőiséggel.

Mindketten a maguk jogán elismert, önállóan is sokat koncertező és kitűnő lemezeket készítő művészek. Ennek illusztrálására elég itt a Hungaroton katalógusából megemlíteni A nagy fúga című öt évvel ezelőtti, International Classical Music Awards díjra jelölt közös albumukat – vagy a Várjon Dénes szólójával felvett Beethoven zongoraversenyek összkiadását De hogy mennyire kedves kettejüknek a közös alkotás folyamata, arról maga Simon Izabella és Várjon Dénes beszélt új albumuk kapcsán:

„Számunkra a zenei megnyilvánulás egyik legkülönlegesebb formája a négykezes játék, amely valahol a szóló- és a kamarazenélés között foglal helyet. Felvételünk a hasonlóságok és kontrasztok egymás mellé állításával szeretné felmutatni, hogy a felvételen szereplő három kortárs francia zeneszerző mennyire sajátos, önálló zenei világot birtokolt és alkotott meg.”

Komlós József JR

.