Kezdőlap Zenei élet Diana Damrau: My Christmas

Diana Damrau: My Christmas

Diana Damrau frissen megjelent karácsonyi dupla albumán a legszebb karácsonyi énekek és egyházi dallamai hangzanak el.

A német koloratúra szoprán ünnepi albuma igazi meglepetés, és nemcsak az énekesnő, hanem a karácsonyi ünnepkör sokarcúságát is reprezentálja. Diana Damrau ugyanis egyszerre két külön albumot készített az alkalomra az NDR Filharmonikus Zenekar, a Hannoveri Fiúkórus, és a Norddeutscher Figuralchor kíséretével.

Ezek közül az első az „Áldott karácsony”, a második pedig az „Ünnepélyes karácsony” címet viseli. A Warner /Erato ünnepi megjelenésén aztán ez a két újonnan felvett anyag jelent meg egy reprezentatív kiállítású két CD-s karácsonyi albumként.

Az első: „Áldott karácsony” című lemezen Diana Damrau legbensőségesebb karácsonyi emlékei öltenek formát Richard Whilds hangszerelésében és vezényletével. E csokorban a német tradicionális karácsonyi énekek mellett francia, olasz és angol karácsonyi dalokat – de az ünnepre íródott népszerű műdalokat is egyaránt hallunk. Az elmaradhatatlan Csendes éj mellett olyan meghitt hangulatú népies dalok csendülnek fel a német szoprán előadásában, mint a Leise rieselt der Schnee, Süßer die Glocken nie klingen, vagy éppen a The First Nowell.

A műdalok közül Max Reger, Peter Cornelius, Engelbert Humperdinck, és Franz Xaver Gruber romantikus karácsonyi örökzöldjei mellett mifelénk kevésbé ismert XX. századi karácsonyi dalokat is meghallgathatunk: Eduard Ebel, Paul Burkhard, Franz Grothe, Robert Stolz, és a legendás német tenor: Kollo szerzeményeit

Az album második: „Ünnepélyes karácsony” című lemezén olyan komolyzenei sikerdarabok csendülnek fel Riccardo Minasi és Richard Whilds vezényletével, melyek szervesen kapcsolódnak a karácsony ünnepköréhez. Itt a sort a közismert angol templomi korál: a Joy to the world nyitja ezt pedig Georg Friedrich Händel remekműveinek részletei követik az Ünnepi ódából és a Sámsonból: de hallunk két ritkán felvett, Mozart által áthangszerelt német nyelvű részletet is a Messiásból.

Johann Sebastian Bachtól a két kantáta-ária mellett elhangzik a Karácsonyi oratórium egyik leghatásosabb szopránáriája is, majd a Bach kortárs Jan Dismas Zelenka: Laudate pueri dominum megzenésítésének három részlete zárja a barokk sort. Wolfgang Amadeus Mozarttól is elénekel három gyönyörű áriát Diana Damrau a Vesperae Solennes de confessore és a Vesperae Solennes de Dominika vecsernyéiből és a nagy c-moll miséből. Ezt a lemezt két kihagyhatatlan romantikus karácsonyi örökzöld zárja: César Francktól a Panis Angelicis és René Adolphe Charles Adamtól a Cantique de Noel.

Diana Damrau nagy műgonddal és nagyon magas szinten elkészített karácsonyi albuma felcsillantja az ünnep különböző színeit és igazán szívmelengető módon segít ráhangolódni karácsonyra és teljességében megélni örömét.

Komlós József JR