Kezdőlap Fejlesztés Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és az Avius illetve...

Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és az Avius illetve a Lovász Forgácsoló Kft.

A 2022. 12. 02-án tartott MASZK 2022 Konferencia keretein belül két új partnercéggel is
együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem. Az Avius Kft-vel való
együttműködés révén a GAMF Műszaki és Informatikai Kar gépész- és járműmérnök hallgatói a legmodernebb kompozit anyagokat és azok gyártástechnológiáit a gyakorlatban megismerve már valódi, naprakész tudás és tapasztalat birtokában léphetnek a munkaerőpiacra. Tanulmányaik során elsajátítják azt az innovatív, újfajta mérnöki szemléletet, melyre e modern anyagok alkalmazása és a gyártástervezés során szükség van. Az Avius Kft. több mint 20 éves tapasztalata, a cégnél végrehajtott folyamatos fejlesztések és befektetések jelentik a garanciát arra, hogy a hallgatók által
szerzett tudás megfelel a mindenkori legmodernebb technológia által megkívánt szintnek. A cég és az Egyetem tapasztalt mérnökei, illetve a jól felszerelt anyagvizsgáló laboratóriumok pedig szavatolják annak a feltételeit, hogy a két intézmény között eredményesen valósulhassanak meg a jövőben a tervezett kutatásfejlesztési programok.

A Lovász Forgácsoló Kft-vel kötött együttműködési megállapodás célja az, hogy a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán tanuló gépészmérnök hallgatók a legmodernebb forgácsoló szerszámokkal és azok gyártástechnológiájával megismerkedve olyan tudás birtokába jussanak, mellyel a nehezen forgácsolható szuperötvözetekkel dolgozó, akár a repülőgép- vagy energetikai ipar területein tevékenykedő vállalatoknál is azonnal el tudjanak helyezkedni. A gyulai székhelyű Lovász Forgácsoló Kft. több mint 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik az alkatrész megmunkálás, a szerszámtervezés-és gyártás területén, mely idő alatt a szuperötvözetek forgácsolásával foglalkozó vállalatok egyik fő szerszám beszállítójává vált. A gyakorlatorientált képzés e területnek köszönhetően olyan irányban bővült, mely kevés Egyetem számára elérhető.
Az együttműködés másik elsődleges célja a kutatás-fejlesztés, ennek kapcsán a Neumann János Egyetem és a Lovász Forgácsoló Kft. közösen fejlesztenek majd olyan forgácsoló szerszámokat, melyeket kifejezetten a nehezen forgácsolható szuperötvözetek esetében, például gázturbinák gyártásánál alkalmaznak. Az Egyetem kiváló földrajzi elhelyezkedése és Kecskemét város jelentős ipari jelenlétének köszönhetően ezen együttműködés következtében egy Tudásközpont is kialakulhat, mely még szorosabbá fűzheti az Egyetem és ipari partnerek kapcsolatát.