Kezdőlap Események Guba Rózsa Karácsonyi Babakiállítás Felsőlajoson

Guba Rózsa Karácsonyi Babakiállítás Felsőlajoson

Idén is megrendezésre kerül Guba Rózsa babakészítő népi iparművész exkluzív karácsonyi
babakiállítása. A tavalyi évben a Bánhorváti Platthy – kastélyban megrendezett nagysikerű kiállítás most az újonnan nyíló Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria nyitó-kiállítása is lesz egyben, Felsőlajoson.
A művész a saját, kifejezetten a babák számára kialakított bemutatótér egyik termét rendezi be a karácsonyi témájú baba-makettekkel, a Mikulástól egészen egy felépített betlehemi jelenetig, számos karácsonyi témát feldolgozó babával.
A másik két kiállító helyiségben pedig a korábbi rendezvényein megszokott és kedvelt két kollekciót tekinthetjük meg, a divattörténeti és népi mesterségeket, európai népviseleteket bemutató babákat láthat a közönség, melyek az utóbbi években népszerűek voltak például a Deák Ferenc Kúria és Múzeumban, Kehidakustányban, a Bánhorváti Platthy-kastélyban, az Egri Kulturális és Művészeti Központban vagy az Oldtimer Show Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Parkban is.
Guba Rózsa régi elképzelése, az állandó Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria, mely most Felsőlajoson kerül megvalósításra. A hosszas keresés után a helyszín megválasztásában fontos szerepet játszott a község vezetésének példaértékű, barátságos hozzáállásán túl a település turisztikai potenciálja is. Felsőlajos Budapest és Kecskemét közti, könnyen megközelíthető elhelyezkedése számos további programlehetőséget rejt az „egynapos” fővárosi és környékbeli kirándulók számára is. Így a Guba Rózsa Babakiállítás látogatói a galéria közvetlen vonzáskörzetében szerezhetnek az egész család számára további szabadidős, gasztronómiai élményeket egy méltán világhírű Tanyacsárdában vagy a mondhatni szintén egyedülálló magán állatkertben is a környékben.
A Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria tervei szerint igyekszik mindig valami újat mutatni a látogatóiknak, így időszakosan változatos Guba Rózsa babakollekciót bemutatni a frissen elkészülő és a régi, népviseletes és divattörténeti darabokból, betekintést nyújtani egy bemutatóműhelyen keresztül a babakészítés „rejtelmeibe” és időről időre teret adni más, érdekes művészeti ágak alkotásainak is, hogy ne csak mindig a babáké legyen a főszerep. Reményeik szerint a galéria sikerét további fejlesztések, bővítések követhetik és mindig sikerül valami új, egyedi élményt nyújtani a látogatóknak.

Az alkotóról
Guba Rózsa makett babáinak egészét saját maga készíti kezdve az arcok szoborszerű negatívjának megfaragásától a fej, a test és a ruházat textilből való megformálásáig. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény, dagerrotípia vagy fénykép adja, melyek magyarországi népi jelenetek esetében gyakran saját gyűjtésekből, helyi feldolgozásból származnak. Minden esetben igyekszik a leginkább korban hiteles forrásból elkészíteni babáit.
A ruhákhoz felhasznált anyagoknál pedig igyekszik, még ha jelképesen is, de környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat.

Így nem ritka, hogy több száz éves csipkék vagy néhány tíz éves kelmék jelennek meg alkotásaiban. A Guba Rózsa Babakiállítás jellemzően kettő fő irányvonallal jelenik meg a nagyközönség számára.
Egyik Európa és Magyarország jellegzetes népviseleteit és népszokásait, a másik kollekció pedig a divattörténetet igyekszik bemutatni az ókortól egészen a retro korszakig, melyben a régmúlt időket megidézve fel-fel tűnnek híres személyek is.
Guba Rózsa népi iparművész 1951-ben született az Alföldön. 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit.
Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így az általa készített egyedi babák megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.
Guba Rózsa Karácsonyi Babakiállítás nyitvatartása :


A Guba Rózsa Karácsonyi Babakiállítás az alábbi időpontokban tart nyitva 11.00-18.00 óráig