Kezdőlap Események Jövő nyáron debütál a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny

Jövő nyáron debütál a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny

2023 nyarán rendezik meg az év egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseményét, a
Hungarian Ballet Grand Prix-t – jelentették be szerdán a Magyar Állami Operaházban. A jövőre debütáló rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg, és az eseménynek a veszprémi ActiCity ad majd otthont. A tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés céljából létrehozott rendezvény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.
Első alkalommal rendezik meg Magyarországon a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi
balettversenyt a gyermek- és ifjúsági korosztály számára 2023. június 26. – július 1. között a veszprémi ActiCityben. A rendezvény indulására a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program teremt lehetőséget, és a most induló esemény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.
A Hungarian Ballet Grand Prix hosszútávú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítése. A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat, és a verseny magas színvonalát az együttműködő partnerek mellett egy 8 fős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri biztosítja majd.
„2017-ben ismertem meg Solymosi direktor urat, azóta követem figyelemmel vízióit. A Ballet Grand Prix egy évtizede igazgatói pályázatának kiemelt célkitűzése volt, melyet 2021 telén kezdtünk el újratervezni. Jövőre Európa Veszprémre figyel, mi pedig megtöltjük a várost balett-tel” – mondta el Steiner-Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Hungarian Ballet Grand Prix ötletgazdája.
„Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint 10 éves álmom, így ez eddig minden
balettigazgatói pályázatomban szerepelt. Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van” – mondta el a sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója.
„A Magyar Nemzeti Balettintézet és az Operaház Gyermekkara összesen több mint 200 gyermek magas színvonalú művészeti fejlődését biztosítja. A leendő balett-táncosaink és kórusénekeseink képzésének a jövőben szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni, ezért nagyon fontosnak tartom a most induló Hungarian Ballet Grand Prix támogatását. A terveink között egy, az intézeteinkben tanuló gyermekek speciális igényeinek megfelelő, saját nyolc évfolyamos iskola, az Opera Campus létrehozása is szerepel – erre szintén a jövő tehetségeinek támogatása miatt van óriási szükség –mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház Főigazgatója. Az első magyarországi nemzetközi balettverseny a fiatalokra, a 7-18 éves korosztályra fókuszál, ezen belül pedig 5 korcsoportban, pre-competitve, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek a fiatal tehetségek.

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk. A versenyzők egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, duett és csoportos számaikat. A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkciójukat mutatják majd meg a közönség számára. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy nagyszabású gálaműsor keretein jelentik majd be. A verseny A 15-18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 1014 éves korosztályok nyertese elnyeri a Junior Grand Prix elismerést nyeri el.
„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közép és hosszú távon is jól látható európai kulturális térséggé kívánja erősíteni Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót. A fiatalok bevonása a művészetek világába ehhez az egyik legjobb eszköz, így logikus döntés volt a hagyományteremtő céllal induló Veszprém Ballett Grand Prix pályázatát elfogadni és támogatni: a fiatalok klasszikus és kortárs táncversenye a régiót és Veszprém várost tartósan beemeli a nemzetközi táncművészeti vérkeringésbe”- mondta Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója.
Markovits Alíz hozzátette: „Veszprémben nagy hagyománya van a mozgásművészeteknek és a táncnak: jövőre, az EKF címviselés évében már a 24-ik alkalommal rendezzük meg a Tánc
Fesztiválját, és szellemiségében ehhez a nagyszerű fesztiválhoz csatlakozik majd a Veszprém Ballett Grand Prix és egy romos épület újraálmodásával elkészül a mozgásművészeteknek, így e nemzetközi balettversenynek otthont adó ActiCity is.”
A vezérigazgató az esemény végén mindenkit arra hívott, hogy január 21-22 látogassanak el Veszprémbe az Európa Kulturális Fővárosa megnyitó ünnepségére, majd egész évben élvezzék az EKF több ezer eseményét.
A Hungarian Ballet Grand Prix részletes versenykiírását a szervezők 2023 elején publikálják majd a www.hbgp.hu oldalon, amelyet a versennyel, valamint a veszprémi döntővel és gálaműsorral kapcsolatos információkért is érdemes figyelemmel kísérni.