Kezdőlap Hírek Kecskeméti zenészt díjaztak Németországban

Kecskeméti zenészt díjaztak Németországban

Különleges elismerésben részesült Ittzés Tamás, a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band vezetője. Németországban átvette a Keeper of the Flame díjat, melyet a legaktívabb európai zenészek, fesztiválszervezők közül ítél oda évente egy személynek az osnabrücki Park-Lane Jazz Club a klasszikus jazz népszerűsítéséért végzett munkájáért, a „láng életben tartásáért”.

A 2010-ben indított díjat első ízben a legendás Chris Barber kapta meg. Ittzés Tamás angol, német és holland díjazottak után tizenkettedikként és első magyarként kapta meg a rangos elismerést.

A laudációban kiemelték, hogy eddig 43 jazzfesztivált szervezett Kecskeméten, s zenekarvezetőként, zongoristaként, hegedűsként, énekesként, zeneszerzőként, valamint hangszerelőként 37 éve működteti a világ élvonalába tartozó Bohém Ragtime Jazz Bandet, melynek már 27 albuma jelent meg. Ahogy a jazzklub elnöksége fogalmazott, nem kerülhetett volna jobb helyre a díj, nem tudtak méltóbb díjazottat megnevezni, a döntés egyértelmű volt.

A díj 2020-ról a koronavírus miatt mostanra halasztott átadására a Bohém-zenekar osnabrücki koncertje keretében került sor, majd az együttes még Dániában adott két koncertet, ezzel eleget téve elhalasztott meghívásainak. A nagy siker miatt már mindegyik koncerthelyszínre vissza is hívták a zenekart. Korábban egy holland jazzklubban is megkapta az együttes „az év legjobb zenekara” elismerést.

A művész portréját Komlós József JR készítette